Najzanimljiviji sajt Balkana

naska linije sl3Ekipa japanskih arheologa sa Univerziteta Yamagatasa zajendo arheolozima otkrili novih 143 geoglifa, poznatih kao Nazce linije (Naske linije) u Peruu!.. Tako da se sada još više povećao broj drevnih misterioznih gigantskih figura davno urezanih u pustinjski teren južnog Perua.

Nasaka linije stare 2.500 godina otkrivene su zahvaljujući snimcima iz aviona, ustanovljeno je da "Naska linije" od kojih neke dočaravaju neke životinje, potiču iz prvog veka pre naše ere.Neke od Naska linija otkrila je veštačka inteligencija jer su bile izuzetno teško prepoznatljive ljudskom oku.Jedna figura dočarava majmuna čiji je rep spiralni, a druga predstavlja geometrijsku sliku kondora. Takođe, na tlu je kanalima "nacrtan" kolibri i džinovski pauk.


"Naska linije" decenijama ostaju neobašnjene, a otkrivene su krajem prošlog veka kada su prvi put snimljene iz vazduha. Te linije, koje uglavnom dočaravaju neke životinje, ili su samo zacrtane, zbunjuju savremene posmatrače.

Do sada su prepoznate 143 figure, a novo japansko otkriće je skoro udvostručilo broj slika koje su urezane u pustinjsku ravnicu u blizini morske obale, oko 250 milja jugoistočno od peruanske prestonice Lime.
naska linije 2                                      (kliknite na sliku za uvećanje)

Japanski istraživači koji su načinili satelitske fotografije i ispitali "linije" na tlu, došli su do zaključka da ovi geoglifi dočaravaju i ljudske figure, a ne samo razne vrste životinja. Među njima ima kamila, lama, alpaka, mačaka, riba i zmija, tvrde stručnjaci koji su došli sa Jamagata univerziteta.
naska linije 3Oni su utvrdili da su ove "linije" uglavnom nastale u prvom veku pre naše ere i ispitujući ih došli do zaključka da su verovatno bili kanali kojima je sprovođena voda da bi se napajala pustinja za zemljoradnju, jer u tom delu peruanske morske obale kiša nekada ne pada godinama. Neke "slike" su dugačke i desetak metara i lako se mogu prepoznati iz vazduha.


Najstariji geoglifi (nastali između 100. godine pr.n.e. i 100. n.e.) spadaju u skup tipa B i obično su manji od 50 metara, dok su nešto stariji (nastali između 100. i 300. godine n.e.) geoglifi tipa A obično duži, neki čak premašuju 100 metara.

Među slikama ovo je prvi put da su japanski arheolozi pronašli "crtež" ljudske figure visoke četiri metra koja stoji na obe noge.

Japanski istraživači arheolozi smatraju da su veći geoglifi tipa A, koji često prikazuju životinje, bili obredna mesta na kojima su drevni stanovnici tog područja održavali ceremonije pri kojima su znali uništavati različito keramičko posuđe.
naska linije 3Suprotno tome, manji motivi tipa B obično su smešteni duž staza i možda su služili kao putokazi za orijentaciju putnika kako bi ih usmeravali prema većem ritualnom prostoru tipa A. Naime, neki geoglifi tipa B zaista su prilično sićušni, a najmanji od najnovije otkrivenih manji je od 5 metara. 

"Linije naska" pokrivaju površinu koja obuhvata 173 kvadrantne milje, a usecane su u podlogu od 500. godine pre naše ere do 500. godine, znači skoro 1000 godina.
naska linije O narodu iz doline Naska iza koga su ostali samo urezani kanali ne zna se ništa, ali Japanci veruju da će naći neko objašnjenje o tome ko su bili, odakle su došli i zašto su nestali bez traga osim što su ostavili vrlo uspešno iskopane kanale čiji su se oblici mogli prepoznati samo iz vazduha.

Unesko je "Naska linije" uvrstio u svetsku kultrunu baštinu.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1