Najzanimljiviji sajt Balkana

pripyat jelkaUkrajinski grad Pripjat ukrašen je novogodišnjom jelkom prvi put posle 33.godine od nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilju....

Nekadašnji stanovnici tog grada došli su da ukrase jelku, rekao je osnivac Černobilj HAB-a i član veća Agencije za upravljanje zonom Jaroslav Jamaljenko


Umesto uobičajenih novogodišnjih ukrasa, jelka je okićena fotografijama iz porodičnih albuma koje su doneli nekadašnji stanovnici grada kada su stigli su na ceremoniju otkrivanja i ukrašavanja jelke


"Život se vraća u Pripjat. Ovo postaje neobično, nestandardno turističko mesto. Dolaze da uče o našoj istoriji, a to je pokrenulo niz dogadađa u svetu" kaže Jamaljenko.

Da bi se ovo jedinstveno mesto sačuvalo potrebno je da dobije status spomenika od nacionalnog značaja i status na Uneskovoj listi baštine, dodaje Jamaljenko. Organizatori akcije kažu da je glavni cilj da se pažnja usmeri na proces pretvaranja zone u muzej i očuvanja objekata u ovoj zoni.

Novogodišnja jelka je postavljena u centru grada Pripjat ispred Palate kulture "Energetik“.
pripyat jelka1Inače, ovog leta ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je naredbu o ukidanju brojnih zabrana vezanih za kretanje u zoni isključenja, stvarajući „zeleni koridor“ za turiste.

Takođe je naložio vladi da preduzme mere za jačanje turističkih potencijala za tu oblast. Više od 90.000 turista posetilo je Černobilj samo tokom ove 2019. godine.

Katastrofa u četvrtom reaktoru nuklearne elektrane u Černobilju dogodila se 26. aprila 1986. godine. Više od 200.000 kvadratnih kilometara teritorije, pre svega u Ukrajini, Belorusiji i Rusiji, postalo je kontaminirano.

Oko 115.000 ljudi je evakuisano a u operaciji spasavanja učestvovalo je više od 600.000 ljudi, po nekim procenama (nezvaničnim) od direktnog  i indirektnog zračenje do sada je umrlo oko 10 posto (po nekima ta brojka je i veća oko 200.000)

Grad Pripjat nalazi se na tri kilometra od elektrane. Pre nesreće njegovo stanovništvo činilo je 47.000 ljudi, dok je kasnije postao poznat kao "grad duhova".Po nekim procenama zona nuklearne nesreće kao i sam grad Pripjat biće po nekim izjavama naučnika nenaseljiv narednih 2.000 godina.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1