Najzanimljiviji sajt Balkana

plazmaferezaJedan nemenovani nemac iz Klena, imao je toliko masti u krvi da je ona bila gusta i bela kao mleko,! Doktori su ga jedva uspeli spastitii ... koristeći drevnu tehniku puštanja krvi, jer moderna plazmafereza nije bila u ovom slučaju moguća.!

Pacijent se pojavio u bolnici sa ekstremnim slučajem hipertrigliceridemije - bolesti čiji je glavni simptom izuzetno visok nivo triglicerida u krvi.


Uobičajeni tretman kod ovakvog stanja je tehnika zvana plazmafereza, kojom se iz tela izvlači krvna plazma, prečišćava od viška triglicerida (i drugih štetnih materija) i nazad vraća čista.

Kada su doktori na Univerzitetskoj bolnici u Kelnu pokušali da izvedu ovaj medicinski zahvat 39-godišnjem pacijentu, njegova izuzetno gusta krv zapušila je mašinu za plazmaferezu i to dva puta!...Što govori koliko je njegova krv bila gusta!


Uobičajeni nivo triglicerida kod odrasle osobe trebalo bi da bude ispod 150 miligrama po decilitru krvi, visok nivo se smatra od 200 do 499 miligrama, dok se izuzetno visokim smatra pre 500 miligrama.

Ovaj put, nesrećnom čoveku je krv bila toliko zasićena mastima, da je imao čak 36 puta viši nivo triglicerida od onog koji se smatra izuzetno visokim - 18.000 miligrama po decilitru krvi.!

Kako je došlo do ovako teškog akutnog stanja, doktori su pripisali nekolicini faktora - gojaznošću, ishrani, otpornosti na insulin i mogućoj genetskoj predispoziciji, a poseban problem predstavljalo je to što pacijent iako mu je prepisana terapija za dijabetes, nije redovno uzimao lekove.

Doktori su zato postavili hipotezu da je niz događaja koji doveo do ovog stanja pokrenut ketoacidozom, koja se sada razvila u posebno težak slučaj – pacijentovo stanje ocenjeno je samo jednim bodom iznad granice koja se smatra vegetativnim stanjem na komatoznoj skali.

Bizaran slučaj, za koji doktori kažu da se nikada pre nisu susreli, zahtevao je drugačiji, nekonvencionalni pristup. Pošto je plazmafereza bila nemoguća, doktori su se odlučili za mnogo stariju tehniku koja je danas diskreditovana – puštanje krvi.

Tehnika, koja podrazumeva namerno ispuštanje krvi iz tela, korišćena je od vremena Starog Egipta pre 3.000 godina, a bila je veoma popularna sve do 19. veka. Zbog toga što je puštanje krvi češće škodilo pacijentima pre nego što im je pomagalo, u modernoj medicini ta tehnika je skoro potpuno napuštena.

Na odeljenju intenzivne nege, doktori su iz pacijenta izvukli dve litre krvi, zamenili je sa svežom količinom koncentrata crvenih krvnih zrnaca, svežom zamrznutom plazmom i fiziološkim rastvorom.

Čudan i nesvakidašnji pristup urodio je plodom. Postepeno spuštajući nivo triglicerida u krvi, pacijent je do petog dana tretmana imao potpuno čistu krvi od triglicerida i povratio uobičajene neurološke funkcije.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1