Najzanimljiviji sajt Balkana

pas star 18000 godinaIstraživači su u Sibiru pronašli u leto 2018.godine štene staro 18.000 godina!Sada su načnici zbunjeni, jer ne mogu da utvrde sa sigurnošću  da li je to bio pas ili vuk. Izumrlo mladunče je pronađenou blizini reke Indigirka...

severoistoćčno od Jakutska i malo je dva meseca kada je uginulo!...

Telo ove životinje je izvanredno je očuvano u ovom ruskom večito zaleđenom regionu. Krzno, nos i zubi su ostali netaknuti. Ipak, na osnovu DNK analize nije bilo moguće utvrditi kojoj vrsti pripada.

Štene je nazvano Dogor što znači prijatelj na jakutskom jeziku, a ujedno je i početak pitanja na engleskom "pas ili" (Dog or?).
Početno sekvenciranje genoma koje je izveo švedski Centar za paleogenetiku (CPG) iznenadilo je istraživače da nisu uspeli da utvrde da li je štene staro 18.000 godina vuk ili pas. Love Dalen, profesorica evolucione genetike, rekla je da obično prvim DNK testovima nije jasno da li je to vuk ili pas, "Centar ima najveću DNK banku u Evropi svih očnjaka širom sveta, ali u ovom slučaju nisu mogli ne prepoznam iz prvog pokušaja. "
pas star 18000 godina 2 foto: Sergey FedorovNaučnici kažu da to znači da je ovaj primerak verovatno veza između vukova i modernih pasa - neki prelazni oblik u evoluciji. Ispitivanjem starosti ugljenika utvrđeno je koliko je staro kuče i koliko je imalo dana kad je umrlo.

Na osnovu genoma utvrđeno je da je muškog pola.

Dok je istraživač Dejv Stenton u Centru za paleontologiju iz Švedske rekao je za Si-En-En da delovi DNK pokazuju da bi ova životinja mogla da bude predak i pasa i vukova.

"Imamo već puno podataka od njega i trebalo bi da možemo da kažemo da li je jedno ili drugo", izjavio je on.

Naučnici će nastaviti da ispituju njegov DNK i očekuju da će odatle saznati više o evoluciji pasa.

Veruje se da su kučići naslednici vukova, ali postoji debata u naučnim krugovima kada su psi pripitomljeni. Studija objavljena 2017. navodi da je to moglo da se desi u periodu od pre 20.000 do 40.000 godina.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1