Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: prosjak u švedskoj
Gradske vlasti iz švedskog grada Eskilstuna usvojile su odluku kojom se prosjaci obavezuju da traže dozvolu za prosijačenje...

Ovakva bizarna odluka gradskih vlasti imaza cilj da grad ima uvid u populaciju kojoj je potrebna pomoć.

U tekstu se navodi da je potrebna dozvola od policijskih vlasti za "pasivno sakupljanje novca" u određenim geografskim zonama.

Odluka je usvojena apsloutnom većinom glasova socijaldemokrata, konzervativaca, partije centra i ekstremne desnice. Dok su Ekolozi, Partija Levice, i demohrišćani su glasali protiv ovakve odluke gradske vlasti Eskilstuna.

Kada odluka stupi na snagu 1. oktobra ove godine, jedna dozvola koštaće 150 kruna (15 evra), a oni koji je nemaju plaćaće kaznu.


Ideja nije da se spreči prosjačenje već da se omogući udruženjima ili službama socijalne pomoći da stupe u kontakt sa osobama koje žive od prosijačenje.

Da vide ko ih na to navodi i ako treba da im pomognu da se vrate u zemlju, rekao je socijaldemokratski odbornik Džimi Janson.

Socijaldemokratski premijer Stefa Leven je ocenio da je inicijativa interesantna ali je odbacio predlog koznervativaca i ekstremne desnice da se zabrani prošenje na nacionalnom nivou.

Tekst još treba da odobri odbor i mogao bi da bude procenjen kao neustavan što se tiče švedskog ustavaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1