Najzanimljiviji sajt Balkana

šerlok holms  glumac Jeremy Brett

U Velikoj Britaniji pre par dana su se pojavile kovanice(novćići) od 50 penija sa likom Šerloka Holmsa, junaka romana Artura Konana Dojla saopšteno je iz britanske kraljevske kovnice novca (Royal Mint)....

"Ovim novčićem od 50 penija poštujemo pravog majstora detektivskog žanra", navodi se u objavi  Britanske Kovnice novca na Tviteru.

Izdanje kovanica posvećeno je 160. godišnjici rođenja pisca Artura Konana Dojla. U saopštenju takođe piše da se „čuveni detektiv Šerlok prvi put pojavio na britanskim novčićima“.​Na sajtu britanske kovnice novca se navodi da su inspiracija za kreatora novčića Stivena Roa bile avanture Šerloka Holmsa.

Dizajner novćića od 50 penija je povodom izrde novćića rekao: "Prilikom pravljenja novčića ugravirao sam najpoznatije avanture (Šerloka Holmsa), ali sam bio prinuđen da napravim prilično malu veličinu slova. Nadam se da će to probuditi 'unutrašnjeg detektiva' u onima koji su zainteresovani za ovaj novčić.

50 penija britanija šerlok holms

I dodao: "Naravno, jedini način da se reši 'zagonetka teksta‘ jeste da se upotrebi neodvojivi atribut neustrašivog detektiva — lupa. Elementarno, dragi moj Votsone!"

Na zvaničnom sajtu Kovnice mogu se naći kolekcionarske kovanice u vrednosti od 55 do 795 funti u srebru i zlatu, a na raspolaganju su i kovanice od bakra i nikla od 10 funti.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1