Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: kafaU današnje verme sve više se stvaraju zamene pojedinih proizvoda. Pa tako danas na tržištu hrane, postoje hamburgeri bez mesa, sir bez mlečnih proizvoda itd. Sada uskoro na tržište stiže i kafa bez kafe ili "molekularna" kafa!...

Džaret Stofort koji je nutricionista ali i direktor startap kompanije "Atomo" kao i Endi Klajč upravo sakupljaju novac za istoimeni proizvod, neku vrstu "molekularne kafe" ili prosto rečeno kafe bez kafe.


Pošto su identifikovali glavne arome omiljenog napitka, nameravaju da iznesu na tržište prah, koji, doduše, ima sličan ukus, ali nije napravljen od zrna kafe.!

Osnivači američke kompanije"Atomo" sa sedištem u Sijetlu još ne znaju na kojoj namirnici će se zasnivati njihov proizvod.

Trenutno eksperimentišu sa suncokretom i semenkama lubenice, ali kažu da i mnogi druge namirnice dolaze u obzir.

Istraživanje britanske Kraljevske botaničke bašte, objavljeno u časopisu "Science Advances", pokazuje da je oko 60 % kafe kao biljke na celom svetu izloženo riziku od izumiranja zbog velikih klimatskih promena.

Trineaest vrsta, uključući i "arabika" kafu, važe za opasno ugrožene. U takvim okolnostima, biće nam potrebna alternativa.

"Naša misija je da stvorimo kafu dobrog ukusa, a ne samo da zaštitimo okolinu... Hoćemo da napravimo bolju kafu, koja će biti održiva i na raspolaganju narednih 500 godina" rekao je Stopfort za "Food Drive".

Za sada postoji samo prototip, koji ima finiji i manje gorak ukus. Samim tim, mleko nije potrebno, a osnivači imaju viziju da ponude sorte koje pokrivaju različite ukuse.

Cene kafe "Atomo" odnosno "kafe bez kafe" će biti oko 24 dolara, za taj novac će te dobiti 50 šoljiica kafe od prilike veličine 263ml. kako se navodi iz start up kompanije "Atomo"  Dok će cena po čaši kafe će biti oko 0.50 centi dolaraDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1