Najzanimljiviji sajt Balkana

vilin med
Turski pčelari prodaju najskuplji med na svetu i on se zove "Vilin med"."Vilin med" koji se konzumira kao lek, a ne kao prehrambeni proizvod!...


Cena ovog meda je neverovatna celih 5.000 evra po kilogramu, za ovu cenu možete kupiti dobar polovni automobil.Kakav je to med? Radi se o 18 kilograma meda koji su pronašli u 1.800 metara dubokoj pećini u Dolini Saricayir u Artvinu, na krajnjem severoistoku TurskeDo sada je prodato šest kilograma,lokalni pčelar Gunay Gunduz tvrdi je da je reč o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodni način i na stenama bogatim mineralima. Gunduz, kaže da je cena ovog meda samo na prvi pogled veoma visoka.

Istakavši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je kazao da su još 2009. godine primetili pčele na ulazu u pećinu, a da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

”Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli u duboku utrobu pećine i na zidovima pronašli zalijepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižnu francusku CETAM laboratoriju. Nalazi analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina”, izjavio je turski pčelar Gunduz.

Kilogram ovog meda je 2009. godine prodat je na francuskoj berzi meda za neverovatnih 45.000 evra, a godinu kasnije kilogram je prodat farmaceutima iz Kine za 28.000 evra. Njegova trenutna cena u Turskoj je 5.000 evra.
vilin med
Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lijek, nego kao namirnica, Gunduz je kazao da se danas prodaje u bočicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje iščuđavaju nad činjenicom da cena meda može biti približna ceni automobila.

”Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i lekovitim biljem. Sve to utiče na njegovu cenu”, dodao je na kraju Gunduz.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1