Najzanimljiviji sajt Balkana


Gotovo svaka zemlja ima svoja pravila, ponekad čudna i bizarna, pa tako i škole tj školski sistemi imaju svoja (ponekad) zanimljiva i čudna školska pravila - običaje.

Iako je sada (dok ovo pišemo) raspust , pročitajte u nastavku teksta samo neke od  zanimljivih (pravila) običaja đaka i škola širom sveta.

U Nemačkoj, prvog dana škole, đaci dobijaju na poklon paket koji sadrži slatkiše, grickalice, opremu za likovno, kutije za pakovanje ručka, knjige i brojne druge sitnice. Školarci ovo smeju da otvore samo u školi. Pored toga, oni đaci koji još uvek ne umeju da pišu, moraju makar da znaju kako se pravilno drži olovka.

Ruska deca, bez obzira da li je praznik ili vikend, 1. septembra kreću u školu. Ovaj datum u Rusiji se obeležava kao Dan znanja. Pored toga, deca na primer moraju da se preobuvaju kada ulaze u školu.

Učenicima u Kini je dozvoljeno da odspavaju 30 minuta u toku dana. Nastavnici veruju da spavanje može poboljšati sećanje i obezbediti energiju za dalje učenje. Đaci mogu spavati na stolovima, a dozvoljeno im je unošenje jastuka i ćebadi. Stariji učenici spavaju u stolicama.

U Holandiji, deca u školu kreću na 4. rođendan, bez obzira kog datuma on pada. Prema holandskom obrazovnom sistemu, na ovaj način deca se uče socijalizaciji, a pravu školu započinju sa šest godina.

Poljska deca, prvog dana škole, nose uniforme - bele košulje i plave pantalone za dečake, a suknje i bele košulje za devojčice. Tog dana, proslavlja se i polaganje đačke zakletve.

Finske škole su, prema istraživanjima, najbolje škole na svetu. Deca ne polažu testove dok ne napune 12 godina, što umanjuje osećaj pritiska i za đake i za nastavnike. Takođe, profesore đaci veoma poštuju.


Japanska deca sama idu u školu, a jedna od obaveza jeste i da sami čiste učionicu. Običaj je takođe da prvog dana škole, babe i dede unucima kupuju školske torbe, koje se nazivaju randoseru.

U francuskim školama ručak se sastoji od tri jela, a obrazovni sistem zapošljava nutricioniste koji predlažu obroke. Obrazovni sistem Francuza poznat je kao veoma strog i rigidan.

U Keniji, škola je podeljena na tri semestra, a podrazumeva se da roditelji deci plaćaju školarinu. Takođe, iako nije obavezno, većina dece upisuje školu.

U Južnoj Koreji, nakon časova, učenici ostaju i pomažu osoblju da počisti učionice.

U Čileu, letnji raspust počinje sredinom decembra i traje do početka marta.

Deca u Francuskoj u školu idu četiri dana nedeljno, a imaju pauzu od dva sata za ručak. To je zaista dobar “veliki odmor”

Azijske škole su poznate po veoma striktnim pravilima, ali i po neobičnim vidovima kažnjavanja učenika. Jedan od njih je i stajanje na rukama ukoliko su zakasnili ili su pričali tokom časa. Kao vid kazne koriste se sklekovi, trčanje i držanje podignutih ruku izad glave.

U Australiji, najduži raspust je zapravo zimski. Leto tamo traje od decembra do februara i uključuje božićne i novogodišne praznike. Ovaj raspust traje oko šest nedelja.

Nigerijske škole počinju sa radom u januaru i završavaju se u decembru. Polugodišta ima tri, sa dva meseca razmaka između njih. U Nigeriji, pored uniformi, postoje pravila o frizuram i nakitu koji učenici smeju da nose.

Škole u Engleskoj su počele da zabranjuju učenicima da imaju najbolje prijatelje. Roditelji, nastavnici i psiholozi, ovu zabranu pravdaju time što tvrde da će se deca bolje razvijati i biti prihvaćenija ukoliko imaju veću grupu drugara. U toj situaciji se niko neće osećati izopšteno. Kritičari ovakvog pravila smatraju da najbolji prijatelji imaju doživotnu vrednost.

U Švajcarskoj, veliki odmor traje dva sata i tada, roditelji dolaze po svoju decu i vode ih kući na ručak.

Nastava u Brazilu počinje u sedam ujutro i završava se u podne, a zbog količine dece, postoje tri smene u školama

Višegodišnja praksa podizanja ruku kako bi se odgovorilo na pitanje, prema školi u Notingemu beskorisna je i zabranjena. Direktor škole tvrdi da se uvek isti učenici javljaju. Ovo ne podstiče i ne omogućava drugim učenicima da se uključe. Sada nastavnik može da izabere bilo kog učenika da odgovori na pitanje, jer se smatra da postoje i ona deca koja se plaše da se jave,
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1