Najzanimljiviji sajt Balkana


Džinovski asteroid čije je ime "Psyche 16" koji se trenutno nalazi između Marsa i Jupitera, u sebi nosi dragocne teške metale u vrednosti od preko 7.000 kvadriliona dolara!....

Sa tom tolikom količinom vrednosti (novca) oko 8,000 kvadriliona funti, na primer kada bi se iskopali svi ti teški metali u njemu, i prodali svi na Zemlji bi postali bilioneri!


"Psyche 16 " ima prečnik od 200 kilometara i on sadrži ogromne količine zlata, železa i nikla. Asterioid "Psihu 16" pronašao 1852. godine italijanski astronom Annibale de Gasparis, koji ga je nazvao po drevnoj grčkoj boginji duše.

Naravno, sad naučnici moraju da dokažu svoje otkriće. NASA pokreće misiju da ispita asteroid u leto 2022. misija je anzvana "Discovery" stiže na asteroid "Psihu 16" oko 2026. godine

Ipak, postavlja se pitanje da li se može iskoristiti zlato iz svemira.?

Profesor John Zarnecki, predsednik Kraljevskog astronomskog udruženja, procenjuje da bi bilo potrebno 25 godina za dokazivanje koncepta, a 50 godina za početak komercijalne proizvodnje. Naravno, to zavisi od dve ključne stvari, ekonomske izvodljivosti i napretka svemirske tehnologije.

Takođe, mnoge svetske sile bi se želele bi se po svaku cenu "dokopati" zlatnog asteroida, a Kina definitivno planira dominirati izgleda u tom polju

Mitch Hunter-Scullion, osnivač britanske kompanije "Asteroid Mining Company", za BBC je rekao da je ovo definitivno naredni industrijski "boom".

"Kada uspostavite infrastrukturu, onda su mogućnosti gotovo beskonačne. Oni koji budu dovoljno hrabri da prihvate izazov koji se odnosi na asteroide zaradiće milijarde dolara odnosno astronomske nezamislive količine novca", rekao je on.

"Ono što radimo na Zemlji je sada impresivno, ali je i potraga za zlatom u svemiru samo stvar infrastrukture. Vremenom ćemo doći i do toga", izjavio je Skor Mur, direktor kompanije EuroSun Mining.

Postoje asteroidi koji prolaze blizu Zemlje i koji bi mogli biti "gurnuti" u orbitu kako bi iz njih mogli biti ekstraktovani voda i drugi elementi. Takođe, tu je i naš satelit Mesec koji sadrži resurse zlata i platine.!

Iako rudarenje zahteva gravitaciju koja je šest puta veća na Zemlji nego na Mesecu, naučnici tvrde da je ipak dovoljna za uspešno obavljanje procesa.

Danas već postoji globalno tržište za rudarenje asteroida, a procenjuje se da će do 2025. godine biti vrednije od 3,8 milijardi dolara. Postoje trenutne i buduće svemirske misije, povećanje investicija u tehnologije za svemirsko rudarenje, kao i rast upotrebe materijala za printanje u 3D tehnologiji printanja koji su dobijeni od asteroida.

Globalna svemirska ekonomija danas vredi oko 350 milijardi dolara, a do 2040. godine će ta vrijednost biti povećana na 2,4 biliona dolara.

Osim asteroida Psyche-16, postoji i manji asteroid promera 200 metara čija platina vredi i do 30 milijardi dolara. Kina želi dominirati na ovom tržištu, dok Luksemburg ima deset kompanija registrovanih za svemirsko rudarenje.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1