Najzanimljiviji sajt Balkana

Opšte je poznata činjenica da se svadbeni običaji razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od grada do grada. Neko svadbene običaje(tradiciju) poštuje strogo a neko od njih beži...

Ako ste od onih koji ne prate strogo stare običaje i želite da vaš najvažniji dan bude drugačiji, pročitajte zanimljive svadbene običaje u svetu


Krenimo da otkrijemo koji su to zanimljivi i pomalo čudni svadbeni običaji

Svadbeni običaji u svetu

Marokanske mlade započinju svoj svadbeni dan ceremonijalnim pročišćenjem u vidu kupanja u mleku pre nego što im ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.


U Estoniji je običaj da će se žena koja uhvati mladin buket sledeća udati, izmenjen u korist muškaraca. Mladoženji se vezuju oči i okreću ga u krug. Neoženjen muškarac na čiju glavu mladoženja spusti šešir sledeći će biti mladoženja.

Tradicionalno japansko venčanje to jest , svadbeni običaj se obavlja u Šinto hramu u prisustvu sveštenika. Šinto ceremonija podrazumeva odavanje počasti prirodi, kako bi budući mladenci dobili blagoslov od duhova. Za formalni deo ceremonije karakterističan je takozvani ritual san-san-kudo (u prevodu tri-tri-devet puta), odnosno ispijanje sakea, tradicionalnog japanskog pića od pirinča. Naime, mlada i mladoženja devet puta nazdravljaju jedno drugom, međusobno razmenjujući zavete.

Prema običajima, mladenci sake ispijaju u malim gutljajima iz iste posude. Tradicionalna japanska mlada nosi beli svileni kimono, takozvani Shiro Maku, kao simbol nevinosti (shiro u prevodu belo, a maku čisto). Tokom svadbenog veselja, običaj je da se mlada presvuče više puta, najpre u crveni kimono, potom i u haljinu zapadnjačkog stila. Gosti poklanjaju novac upakovan u svečanoj koverti.


U italiji svadbeni običaji idu ovako:prema verovanju, italijanska mlada bi trebalo da na dan venčanja ima na sebi četiri detalja: plavi, stari, novi i jedan pozajmljeni. Veruje se da donose sreću. Na glavi nosi klasičan veo, koji je, prema predanju, štiti od zlih duhova. Kao predznak loše sreće, smatra se zlato, te ga mlade taj dan izbegavaju
Nakon ceremonije venčanja, mladenci razbijaju vazu na sitne delove, čiji broj predstavlja broj godina srećnog braka koji je pred njima. Jedan od važnijih običaja jeste takozvani "buste" (u prevodu koverta). Naime, mlada nosi torbu od satena, odnosno "la borsa", u koju joj ženske zvanice stavljaju kovertu sa novcem. Muškarci, takođe, ubacuju novac, u zamenu za ples. Jedan od interesantnijih jeste običaj sečenja mladoženjine kravate na delove. Za svaki deo mladenci od gostiju dobijaju novac.

Anglosaksonski mladoženja će dodirnuti petu mladine cipele što simboliše njegovu nadmoćnost nad njom.

Mlade u Letoniji su kidnapovane i mladoženja mora da plati otkup (pesmu ili turu pića) da bi je dobio nazad.

Na finskom venčanju majka mladoženje drži tanjir na glavi kad mladenci započnu svoj prvi ples. Broj parčića na koje se tanjir polomi kada padne predstavlja broj dece koje će par imati. Takođe običaj i trdicija je da mlade idu od vrata do vrata i prikupljaju poklone u jastučnicu, a sve to uz pratnju jednog starijeg oženjenog muškarca koji predstavlja dugoročan brak.

Na ruskom pravoslavnom venčanju mlada i mladoženja se utrkuju do tepiha na kojem se polažu njihove zakletve. Ko pobedi biće glavni u kući.Dok se pre venčanja se organizuje neka vrsta aukcije, gde je mlada konačna nagrada. U toku licitacije postavljaju se pitanja o budućoj nevesti, a mogu se praviti opklade koliko dobro muškarac poznaje svoju buduću suprugu.

Pre švedskog venčanja, mladina majka daje ćerki zlatni novčić koji stavlja u desnu cipelu dok joj otac daje srebrni novčic za levu cipelu. Ovo simbolizuje bogatu budućnost.

U Slovačkoj nakon što gosti pristignu na venčanje, mladenci treba da bace na zemlju čaše, a onda moraju da skupe krhotine stakla i počiste ih.

Au mađarskoj svadbeni običaj je da se Otima mlada pre svadbe i ovo je do skoro je bio vrlo popularan običaj. Ako bi neko uspeo da otme buduću mladu pre braka, to bi značilo da mladoženja nije u stanju da je štiti i da ne zaslužuje da je oženi.

Još jedan jevrejski običaj je da venčani prsten treba da bude potpuno jednostavan, bez dragog kamenja ili oznaka. Ovo simbolizuje večnu ljubav – nema ničega što označava početak i kraj.

Nemački parovi kače stvari na mladino drvo. Čajnik, na primer, predstavlja gostoljubivost

U Nemačkoj mladenci zajednički život simbolično započinju testerisanjem debla. Odmah posle ceremonije venčanja, par ima težak zadatak – treba zajedno da prestružu poveću i podebelu kladu, ručnom testerom. Ovaj čin simbolizuje potrebu da se ujedine i da zajedno prevazilaze životne probleme, koji će ih sigurno snalaziti, da ulože napor i pronađu rešenja, da se udruže kad je teško.

U Meksiku gosti formiraju srce oko para koji izvodi svoj prvi ples. Mladenci nakon plesa svezuju čvor,odnosno "lasso", kao simbol jedinstva. Mladoženja poklanja mladi 13 novčića ili takozvani "arras", koji predstavljaju Isusa Hrista i dvanaest apostola. Novčići simbolišu mladoženjino obećanje da će čuvati svoju buduću ženu. Tokom izgovaranja zaveta, oko vrata mladenaca vezuje se bela traka, odnosno "lasso", kao simbol jedinstv

U Češkoj je svadbeni običaj -tradicija da se prijatelji mlade ušunjaju u dvorište njene kuće, zasade drvo i okite ga obojenim ljuskama jajeta i raznobojnim mašnicama. Legenda kaže da će mlada živeti onoliko koliko živi to drvo.

U Egiptu običaji svadbe nalažu da, mladoženja prosi devojku i daje novac za mladu. Tim novcem, nazvanim mahr, kupuje se nameštaj i nakit. Egipatska mlada obično nosi venčanicu plave ili pink boje. Burma koja se stavlja na domali prst desne ruke simbolizuje besmrtnost starog i novog sveta. Pre venčanja, devojke se okupljaju u mladinoj kući na Hena party-ju, gde se zabavljaju uz muziku. Sutradan, mladoženja potpisuje bračni ugovor pred mladinom porodicom i drugim svedocima, dok mlada čeka u drugoj prostoriji kako bi ugovor odobrila. Ceremonija formalne veridbe se odvija u džamiji, hotelu ili u porodičnoj kući jednog od mladenaca. Nakon zalaska sunca počinje svadbeno veselje, na kom mladenci nose najbolje odelo i nakit. Prsten sa desne ruke se pomera na levu. Običaj je i da žene na dan venčanja uštipnu mladu za sreću.

U Holandiji mladenci u dvorištu oko svog doma sade ljiljane kao simbol obnavljanja njihove sreće i ljubavi sa svakom novom sezonom.

Marokanske mlade se kupaju u mleku kako bi se pročistile pre svog venčanja.

Confetti imaju isti koren kao i italijanska reč za poslastičarstvo. U pagansko vreme venčani parovi su zasipani zrnima i lešnicima u šećernom prelivu.

U Britaniji se smatra srećom ako odžačar dođe na venčanje i poljubi mladu. Običaj datira od vladavine kralja Džordža III. Kraljevi konji su se izmakli kontroli i odžačar se umešao da ga spasi. Kralj je proklamovao Kraljevskim dekretom da svi odžačari donose sreću i da se sa njima treba ophoditi sa poštovanjem. Odžačari se takođe povezuju sa ranim paganskim običajima gde je crna boja označavala plodnost.

Gvatemalski običaji svadbe idu tako što Otac obično izvodi svoju ćerke – mladu, dovodeći je do oltara i duž prolaza njih dvoje igraju. To je veoma lep i veseo običaj koji simbolizuje odvajanje mlade žene od njene porodice u sreći i radosti.

Deo tradicionalnog sudanskog vencanja ukljucuje spaljivanje sedam dršaka metli od strane glavne deveruše što simboliše odbacivanje loših navika pred početak bračnog života.

I konačno, na venecuelanskom venčanju je običaj da se mladenci iskradu sa svadbe, a da se ne pozdrave ni sa kim. Smatra se da će im to doneti sreću.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1