Najzanimljiviji sajt Balkana

Google pretraživač danas slavi svoj 21 rođendan! ! O.K. svi znamo za njega, Možda nekima izgleda da nema šta da se kaže povodom toga ali evo malo zanimljivosti od osnivanju gugla o samoj kompanij.Google su osnovali Lari Pejdž i Sergej Brin davne 1998.godine dok su bili studenti na Univerzitetu Stanford...

Kompanija"Google" je prvo osnovana kao privatna preduzetnička kompanija 7. septembra 1998.


Zašto je kompanija "Google" današnji dan 27 septembar stavila kao svoj rođendan? Zato što je 2002. godine na taj dan obeležila rođendan doodle slikom. Od tada se rođendan kompanije obeležava nekom doodl (slikom sa početne stranice kada guglate) slikom


Guglova prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrednost kompanije sa 1,67 milijardi američkih dolara na 23 milijarde dolara.

Larry Page i Sergey Brin razvili su softver koji je u obzir uzeo i odnose između internet stranica, zarad što boljeg rangiranja u rezultatima pretrage. Tada se tehnika pretraživača temeljila samo na osnovu zbrajanja ključnih reči.

Domen google.com je registrovan 15. septembra 1997. godine a kompanija je registrovana kao Google Inc. 17. septembra 1998. u garaži u Menlo Parku u Kaliforniji koju možete videti (unutrašnjost ) OVDE

"Izabrali smo Google, kao ime našeg sistema, zbog toga što je u pitanju uobičajeno pogrešno pisanje reči 'googol', odnosno 10 na 100 ((cifra 1 praćena sa stotinu nula) i savršeno se slaže sa našim ciljem da se kreiraju pretraživači velikog obima", istakli su Page i Brin tada.


Uskoro je kompanija Sun Microsystems finansijski podržala pretraživač, što je kasnije preraslo u Google Inc. Google je postao pravni subjekat i osnopvao je svoju prvu kancelariju u Kaliforniji.

Do današnji dana kompanija Google je predstavio veliki broj proizvoda, uključujući Gmail, Google Drive, Google Docs, kao i pregledač veba pod nazivom Google Chrome.

Tokom 2015. godine, Google je prošao kroz korporativno restruktuiranje i Alphabet Inc. je postao majka kompanija Google-a. Zajedno, Alphabet i Google predstavljaju neke od najvećih svetskih konglomerata.

U septembru 2019. godine je objavljeno da je neto vrednost Google-a procenjena na oko 300 milijardi dolara, dok je za Alphabet procenjena vrednost bila oko 900 miliona dolara, što ga je smestilo na treće mesto po vrednosti, iza Amazona i Apple-a.

Pronalazeći upotrebu u svakodnevnom jeziku, engleska reč "google" je 2006. dodata u engleski rečnik Merijam Vebster i Oksfordski rečnik čije je značenje "upotreba Google pretraživača u pronalaženju informacija na internetu". Takođe, u srpskom žargonu se upotrebljava glagol "guglati" sa istim značenjem.

Evo još par zanimljivosti vezanih za google kompaniju ...Danas pretraživač google;pretraži gotovo više 2 miliona Google pretraga se izvrši samo u jednoj sekundi.! Dok Google indeksira (popiše) svakog dana 60 triliona pojedinačnih web stranica (ne sajtova); I ako želite više zanimljivosti o google posetite naš LINK OVDEZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1