Najzanimljiviji sajt Balkana


Kao što smo i obećali prošli put nastvaljamo tamo gde smo stali.U narednom tekstu moći ćete pročitati drugi deo o 10 neobičnim i zanimljivim voćkama,koje se mogu naći širom sveta u svakodnevnoj upotrebi a kojih nema kod nas u našim marketima.Verujemo da za ovo voće nikada niste čuli,videli niti okusili.I zato krenimo da otkrijemo 10 neobičnih i zanimljivih voćki....

1. Kiwano (Cucumis metuliferus)


Kiwano je voće poreklom iz Afrike,a od pre par godina ono se uzgaja  i u Kaliforniji,Čileu,Australiji i na Novom Zelandu.Poznato je i kao afrički rogati krastavac,afrička rogata dinja,žele dinja i bodljikava tikva.Ovo voće se može jesti u svim stadijima razvoja. Voćka se jede se sirovo, ali se često dodaje i jelima. Od njega se prave sokovi, voćne salate i marmelade.Kiwano je mnogo sočno i ima osvežavajući okus

2. Pomelo (Citrus maxima ili Citrus grandis)


Sledeće na redu neobično voće je Pomelo koje vodi poreklo iz južne i jugoistočne Azije.Ovo je najveće citrusno voće na svetu,voće koje ima promer od 15 do 25 cm a može da  težinom od 1 do 2 kilograma po jednom komadu.Pomelo ima okus poput slatkog,blagog grejpa,i nije gorak kao grejp. Kora se nekada koristi za marmeladu, ili dodatak slatkišima, a u nekim krajevima se jede nakon što se umoči u čokoladu. Veruje se da je grejpfrut nastao kao hibrid pomela i naranče.

3. Pitaya (ili Zmajevo voće)


Pitaya  je zaista zanimljivo voće to je jedna  vrsta kaktusa koji dolazi iz Meksika, Srednje i Južne Amerike.Pitaja se uzgajai u istočnoj i jugoistočnoj Aziji,Izraelu,Kipru,Kini i severnoj Australiji.Meso pitaye, koje se jede sirovo,ima blago slatki okus i malo kalorija (opisano kao kivi ili lubenica). Seme se jede zajedno s mesom, a ono ima ‘orašasti’ okus. Od ovog voća se prave i sokovi i vino, dok se od njegovog cveća prave čajevi.

4. Santol (Sandoricum koetjape)


Santol  raste u Jugoistočnoj Aziji, tamo ga zanju i pod imenom "pamučno voće" ili "kisela jabuka".Santol se jede sirovo, a koristi se i kao se  dodatak jelima.Na filipinima se od njega pravi poznato jelo Bicol ( santol se skuha u kokosovom mlijeku sa komadima svinjetine i Dok na Tajlandu se koristi kao dodatak ‘som-tam’ salati koju je CNN 2011. godine svrstao u top 50 najukusnijih jela na svijetu.

5. Physalis(Solanaceae)


Physalis voće  raste u toplim umerenim i suptropskim krajevima širom svijeta.Tipični plod je sličan čvrstom paradajzu  a imaju blagi, osvežavajući kiseli okus.Može se jesti sirovo ili koristiti kao dodatak desertima i salati, od njega se prave džemovi i želei.Physalis se može  sušiti i poslužiti kao grožđice. U kineskoj medicini se koristi za kašalj, groznicu i upalu grla.

6. Cherimoya (Annona cherimola)


Cherimoya  je voće za koje se smatra da izvorno potiče sa Anda.Zanimljivo voće je prvi put uvezeno u Kaliforniju i Havaje 1871. godine, a zatim je došlo do Italije i Portugala.Okus cherimoye ovisi o sorti. Neke vrste imaju sličan okus ananasu, dok druge imaju slatkoću kruške i jabuke. Ovo voće sadrži 15% šećera, a bogato je i vitaminom C. Semenke se nikada ne smiju slomiti jer su otrovne i mogu izazvati paralizu.


7. Longan (Dimocarpus longan)


Sledeće neobično voće je Longan a dolazi nam iz Indomalazije,uzgaja se u krajevima južne i jugoistočnoj Azije. Na malezijskom jeziku je poznato kao "mata kucing" (u prevodu mačije oči).Ovo voće je slatko i sočno,  jede se sveže,takođe se često koristi u istočnoazijskim juhama, grickalicama, poslasticama, i slatko-kiseloj hrani.Prodaje se sveže ili sušeno,konzervisano ili u obliku sirupa. Suhi logan se često koristi u kineskoj kuhinji i medicini, gdje se vjeruje da ima opuštajući učinak na tijelo.

8. Ackee(Blighia sapida)


Ackee je voće porijeklom iz tropske Zapadne Afrike.Od kada je uvezeno na Jamajku postalo je jedan od glavnih sastojaka u jelima na Karibima,uzgaja se i u tropskim i suptropskim područjima u još nekoliko krajeva sveta.Voće Ackee sadrži dosta masnih kiselina, uključujući i omega 6 ulje. Nema kolesterola i zasićenih masti, takođe sadrži dosta belančevina,ugljenihidrata,vitamina B i C,cinka,kalija,kalcija i vlakana.


9. Pepino (Solanum muricatum)


Pepino voće poznato je i pod imenom Pepino dulce ili Slatki pepino to je vrsta zimzelenog grma koja vodi poreklom iz Južne Amerike koji se uzgaja zbog svojih slatkih jestivih plodova.Ukus ovog slatkog voća se poredi sa mešavinom kruške i dinje.Korisno je za osobe koje pate od dijabetisa,bolesti srca,moždanog udara, i visokog krvnog tlaka. Redovina konzumacija navodno generalno poboljšava izdržljivost.

10. Karambola (Averrhoa carambola)


I za kraj najzanimljive i najneobičnije voće Karambola  poznata je i pod imenom "Zvezdano voće".Ovo je voće popularno u celoj jugoistočnoj Aziji,u južnom Pacifiku kao i u elovima istočne Azije.Krambola se takođe se uzgaja u Latinskoj Americi,na Karibima,i na jugu SAD-a.Celi plod je jestiv,uključujući i ‘voštanu kožu’.Meso je hrskavo, čvrsto i veoma sočno. Zvedano voće se sastoji od 4% šećera,i dosta  je slatko.Karambola  je bogata antioksidansima,kalcijumom i vitaminom C. Ukus karambole se poredi sa mešavinom jabuke,kruške i limuna.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Komentari  
svetaa
# svetaa 13-03-2014 21:28
ja sam jeo pomelo i ima lep ukus mirise na grejp ali nema njegov ukus
takodje sam probao i cerimoju znaci [X]
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 13-03-2014 22:29
eto da znam ako ikada nam neko pod nos stavi cerimoju da znamo da je bljak [X]
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Ljubitelj Voca
# Ljubitelj Voca 18-01-2017 21:23
Probala sam karambolu i iskreno ne svidja mi se,longan takodje, kiwano je veoma ukusan i ima lijep miris i aromu, pitaya mi je bljutava. A physalis nije los :) Moje misljenje samo! ?❤
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala