Najzanimljiviji sajt Balkana

cosmo park jakarta 4U glavnom gradu Indonezije Džakarti jedan građevniski arhitekta je krov trgovačkog centra pretvorio u celokupno mini naselje (komuna) "Cosmo Park" sa pravim kućama, asfaltiranim ulicama, teniskim terenom i zelenilom.!...

U današnje vreme u mnogim gradovima širom Severne Amerike, Azije i Evrope, spoljnog prostora je veoma malo, pa arhitekti i graditelji pretvaraju krovove zgrada uurbanim gradskim sredinama u igrališta s bazenima, vrtovima baštama povrtnjacima, jer svaki raspoloživi prostor korišćen za život je dragocen.

Tako nešto na veoma zanimljiv način postoji i u gradu Džakarti naselje koje se zove "Cosmo park" na vrhu zgrade -trgovačkog tržnog centra napravljeno pre 10 godina sada je postalo viralno zahvaljujući internetu.

"Cosmo Park" u Džakarti je smešten u zgradu od 10 spratova to jest, nalazi se na vrhu trgovačkog centra Thamrin u Centralnoj Džakarti, kada pogledate vi kao da gledate u pravo malo mni naselje na vrhu zgrade.


Na vrhu ravnog krova površine od 12.140 kvadratnih metara
, nalazi se 78 dvoetažnih kuća s uredno položenim asfaltnim putevima gde deca voze bicikl a stariji trče ili šetaju svoje pse.
cosmo park jakarta
Stanovnici takođe što je zanimljivo mogu voziti automobile sve do krova preko rampe. Visoka metalna ograda prolazi po obodu kako bi se osiguralo da niko ne padne i ne odleti preko zgrade

Stanovnici "Cosmo parka" smatraju da je zajednica sigurnija od običnog predgrađa, da se nalazi na vrhu zgrade, ali nije tako izolirajuća kao život u stanu.

"Tako je dobro. Postoji toliko otvorenog prostora, moj sin može da vozi bicikl. Zaista je sigurno i osec´a se divno okruženje ", rekla je jedna stanovnica po imenu Fazila Kapasi.

Kapasi ima još jedan razlog za život u parku Cosmo. Ona se sa suprugom preselila tamo pre šest godina, kako bi izbegla česte poplave u Džakarti.

"To je jedna divna oaza. Ne mogu ga dovoljno preporučiti ostalim ljudima" , rekla je Kapasi

Indri Lestari, još jedna stanovnica Cosmo parka, deli slične osećaje.

"Sigurno je ovde visoko. Ali puno je mesta i ovde imamo više prostora i privatnosti, i to je bolje za moju porodicu. Moj sin može igrati napolju, samo prođe kroz vrata i eto ga u sigurnom okruženju"

Naravno, "Cosmo Park" nije jedino "naselje" na krovu u Džakarti. Postoji još jedan luksuzni stambeni kompleks koji se zove The Villas,

Inače ako ne znate grad Džakarta je jedan od najgušćih gradova na svetu, pored Tokija, sa oko 14.000 stanovnika po kvadratnom kilometru. 

Sa preko 10 miliona i tri puta većim brojem stanovnika u okviru većem regionu oblasti grada Džakarte, gradu će definitivno uskoro trebati još više ovakvih mini "naselja" na vrhovima postojećih zgrada.

Život tlu grada je mnogima postao nepodnošljiv zbog hroničnih poplava koje se dešavaju svake kišne sezone.Tako da je ovo idealno rešenje za mnoge stanovnike Džakarte!

Na kraju zavirite malo u ovo znaimljivo naselje u Džakarti na krovu trgovačkog centra uz pomoć naše foto galerije:
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1