Najzanimljiviji sajt Balkana


nobelova nagrada kutija
Donosimo vam zanimljiv tekst odnosno, priče o Nobelovim nagradama (medaljama)  koje su nestajale su na lude, tragične, ili spektakularne načine u više od sto godina istorije postojanja Nobel nagrade. ...

Evo nekih primera....


Otopljene nobel nagrade

Kad su nacisti upali u Dansku u aprilu 1940. godine, naučnici Instituta za teorijsku fiziku "Nils Bor" zabrinuli su se šta će biti s Nobelovim zlatnim medaljama za fiziku iz 1914. i 1925. koje su dvojica nemačkih laureata - Maks fon Laue i Džejms Frank - tamo ostavili na čuvanju.

"Slanje zlata izvan zemlje u Hitlerovom rajhu bio zločin zbog kojeg se mogla izgubiti glava. Da su okupacione snage otkrile da je Laueovo ime ugravirano na medalju, to bi po njega imalo jako teške posledice" napisao je 1962. mađarski hemičar Đerš de Heveš, koji je radio u Institutu.

Nakon što su ga uverili da ne zakopa medalje, jer se ono što se zakopa može i otkopati, De Heveš je odlučio da otopi dve zlatne medalje od 23 karata u carskoj vodi - smesi od tri delova koncentovane sone kiseline i jednog dela koncentrovane azotne kiseline, u kojoj se otapaju zlato, platina i paladijum.

Spremljenu visoko na polici njegove laboratorije, tešnost narandžaste boje nacisti nisu primetili. Po završetku rata De Heveš - koji je i sam dobio Nobelovu nagradu 1943. - pretvorio je tečnost u talog i dao ga Nobelovom komitetu 1952. kako bi mogle biti prelivene u dve medalje, koje su zatim "vraćene" dobitnicima.

Bilo je i manje trijumfalnih trenutaka, poput onoga kada je norveški pisac Knut Hamsun svoju Nobelovu medalju za književnost poklonio nacističkom ministru propagande Jozefu Gebelsu 1943.

Hamsun je bio žestoki pobornik nacista pa je osuđen za izdaju 1947. te je proveo ostatak života u mentalnoj instituciji. Nije poznato što se dogodilo s njegovom medaljom.


Prodate

Bilo je slučajeva kad su zbog humanitarnih razloga, sporova oko nasledstva, ili samo zato što život može doneti čudne preokrete, Nobelove medalje završile na aukcijama.

Nobelova nagrada za mir koju je osvojio Francuz Aristid Brijan 1926. za svoju ulogu u posleratnom kratkom primirju Francuske i Nemačke prodata je 2008. za samo 12.200 evra.

Šest godina kasnije američki naučnik Džemjs Votson, koji je osvojio nagradu 1962. za učestvovanje u otkriću strukture DNK, ali i izazvao buru rasističkim izjavama o Afrikancima, prodao je svoju medalju za rekordnih 4,1 milon dolara.

Super je to ispalo za američkog biologa, posebno nakon što mu je kupac, ruski milijarder Ališer Usmanov vratio medalju, smatrajući da je naučnik itekako zaslužuje, jer je “jedan od najvažnijih biologa sveta i Nobelova nagrada za otkriće DNK pripada samo njemu”.
nobel  medalje lice i naličje
Ukradene nobelove medalje

Ponekad su medalje jednostavno nestale...

Kupac koji je onako jeftino kupio Brianovu medalju bio je francuski Etnografski muzej u Sen Nazeru, ali je ona bila među njihovim eksponatima samo nekoliko godina. Ukradena je 2015. i još nije pronađena.

U Indiji su 2017. lopovi ukrali Nobelovu medalju za mir koju je tri godine ranije osvojio Kajlaš Satjarti. Odnosno, tako su mislili. Međutim, bila je to replika, prava je izložena u muzeju, ali i ona je brzo pronađena.

Takve sreće nije bilo s Nobelovom medaljom za književnost koju ju je 1913. dobio Rabindranat Tagore. Ona je ukradena 2004. i nije pronađena.

Zaplenjene od vlasti

Iranska advokatica i aktivistkinja za ljudska prava Širin Ebadi optužila je Teheran 2009. da joj je zaplenio imovinu zbog neplaćenog poreza. Sef u banci u kome je pohranila Nobelovu medalju za mir iz 2003. i odličje Legije časti ispražnjen je i medalje su zaplenjene kako bi se njima naplatilo 410.000 američkih dolara poreza, kazala je.

Iranske vlasti to su opovrgnule i nakon velikog međunarodnog pritiska vratile joj medalju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1