Najzanimljiviji sajt Balkana

Glava mlade žene pikasoBankinter Haime Botin (83) Iinače bivši direktor španske banke kažnjen je sa neverovatnih 52 miliona evra! Nakon što je osuđen za krijumčarenje slike... Pabla Pikasa, koja je proglašena za nacionalno blago.

Osuđen je i na 18 meseci zatvora, ali tu kaznu najverovatnije neće odslužiti zbog svojih godina i zato što je to prvo delo za koje je osuđen


Špansko tužilaštvo optužilo je Jaime Botin da je 2015. godine pokušao da proda sliku"Glava mlade žene" iz 1906. godine, vredne 26 miliona evra

Slučaj je proizašao i zaplene uljane slike iz 1906. godine desio se kada je Botina jahta pregledavana od strane carinskih službenika na francuskom ostrvu Korzika tokom 2015 u akcii zajedno sa španskim vlastima-carinicima.

Na brodu su pronašli dokument koji potvrđuje da je delo od „kulturnog interesa“ i zabranjeno im je da bez dozvole napuste Španiju, Pikasovu domovinu.

Slika, koja potiče iz "ružičastog perioda" kubističkog majstora i u kojoj je prikazana žena duge crne kose, zasedena je kada kapetan broda nije mogao da izda potvrdu.

Kako se navodi u obrazloženju, on je pokušao da proda sliku uprkos zabrani izvoza kulturnih dela značajnih za Španiju.Botin je negirao optužbe, navodeći da je želeo sliku da odnese u Švajcarsku da bi je sačuvao.

Viši sud u Madridu naveo je i da je Botin još 2012. godine obavešten od strane aukcijske kuće "Kristi" da mu treba dozvola države za prodaju slike, ali uprkos tome, Botin je u Valensiji ukrcao sliku na jahtu i rekao kapetanu da je sakrije od vlasti.

Botin je bio direktor banke Bankinter od 1986. do 2002. godine, a poseduje i udeo u vlasništvu banke kroz investicioni fond Kartival u iznosu od 23 odsto.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1