Najzanimljiviji sajt Balkanazemljotres kao el energija

Svima je poznato da zemljotresi su opasni i razorni prirodni fenomen, sa destrukcijom. Međutim britanski naučnici su otkrili da zemljotresi se mogu upotrebi u korisne svrhe...

, odnosno pomeranje tla tokom zemljotresa može iskoristi za stvaranje električne energije!

Istraživač sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji Eliot Spender, on je došao na ideju da se pomeranje tla tokom zemljotresa iskoristi za stvaranje elektriciteta korišćenjem magneta unutar kalema.

Spender je, prenosi portal "Physics World", svoju ideju objasnio na primeru zemljotresa od 7,2 stepena Rihterove skale, koji je januara 1995. pogodio japanski grad Kobe.

Veliki Hanšin zemljotres, kako je nazvan, doveo je do pomeranja tla od 1,5 metara po horizontali, kao i 1,2 metra po vertikali.

Naučnik je istakao da bi generatori sa kalemovima i magnetima u obliku kocke dimenzija 1,5 metara kubnih, ukoliko se postave na područje veličine San Franciska, mogli prilikom sličnog zemljotresa da stvore 70 miliona vati električne energije za samo pet sekundi.

Tu energiju, smatra Spender, mogle bi da koriste spasilačke i hitne službe i sistemi za napajanje u slučaju opasnosti, odmah pošto se katastrofa dogodi.

Korišćenje pozitivnih strana zemljotresa za sada je samo studentski projekat, predstavljen u okviru programa Univerziteta u Lesteru u kojem studenti koriste svoje poznavanje fizike za nalaženje odgovora na brojna pitanja iz sveta koji nas okružuje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala