Najzanimljiviji sajt Balkana

Verovantno ovaj tekst (kada pročitate naslov) će vas zapitati "ej stvarno zašto nijedna  zemlja država nema ljubičastu zastavu?") Ali ne brinite, tu smo mi, da vam kažemo zašto je to tako..... Postoji oko 190 zemalja danas i nijedna od njih nema ljubičastu boju na svojoj zastavi.....

A kada pogledamo kroz istoriju, ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu. Dakle, šta nije u redu sa ljubičastom bojom? Ova boja je danas veoma popularna pa se postavlja pitanje zašto je nijedna država nema na svojoj zastavi?

Odgovor je zaista jednostavan – ljubičasta boja bila je previše skupa. Naime, nijedna država nema ljubičastu boju na zastavi jer je do 1800 ova boja bila skupa kao njena težina u zlatu. Shodno tome, često je bila povezivana sa vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske porodice, da nose ovu boju.
Ljubičasta boja je bila izuzetno cenjena zbog toga što je bila retka. Originalna ljubičasta je dobijana od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na područiju današnjeg Libana. I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10 000 ovih morskih puževa ne bi li se napravio jedan gram ljubičaste. Iz tog razloga, samo su bogataši i kraljevske porodice mogle da priušte sebi ovu boju.

Takođe, ljubičasta boja je neretko predstavljala duhovnost i svetost jer su drevni vladaoci koji su je nosili bili smatrani za božanstva ili Božije izaslanike na zemlji.

Međutim, ponekad je ova boja bila skupa čak i za one najbogatije. Romanski vladalac Aurelijan, koji je vladao u 3. veku, nije dozvoljavao svojoj ženi da kupuje šalove i ogrtače bojene ljubičastom bojom jer ga je to zadovoljstvo koštalo 3 puta njegove težine u zlatu! Po nekim računicama, 350g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno cifri od 56 000 dolara.

Pošto je cena boje bila astronomsko visoka, čak ni najbogatije zemlje nisu mogle da priušte da imaju ovu boju na zastavi. Pristupačnost ljubičaste svim ljudima počela je tek oko 1856. godine, kada je osamnaestogodišnji engleski hemičar Vilijam Henri Prkin (Wiliam Henry Perkin) slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi lek za malariju.

Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nisu vrednovali ovu boju. Iz tog razloga, danas se može naći na nekim od zastava nastalih tek nakon 1900-tih godina.

Popularnost ljubičaste boje ne prestaje ni u 2018. godini, što u odevnim kombinacijama, što u nameštaju ili dekorativnoj kozmetici i prosto je neverovatno da je nekada bila toliko skupa.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1