Najzanimljiviji sajt Balkana

venecijaVeoma čudno osećanje obuzima čoveka kada se nađe u gradu u kome većinu glavnih ulica čine kanali! Ali za razliku od drugih gradova, ulice Venecije kanali postojali i pre nego što je grad sagrađen!..

Pre nego što vam otkrijemo zašto Venecija ima kanale malo o samom gradu; Venecija (ital. Venezia, venec. Venesia; stariji naziv: Mleci) grad je, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa 270.589 stanovnika (zajedno sa Mestreom). Takođe je ovaj grad i upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija.


Venecija je u središnjem dobu srednjeg veka bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između njenog Zapada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica nadasve čuvene Mletačke republike.


Grad je podignut na muljevitim sprudovima koji čine više od 100 malih ostrva na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, tj Jadranskom moru Sve kuće sagrađene su na stubovima pobodenim u blato. Između sprudova nalaze se uzani delovi mora, koji čine čuvene venecijanski kanali! I eto zašto Venecija grad ima kanale!

Venecija ima 177 kanala po kojima se saobraća gondolama, čamcima, malim parabrodima i motornim brodovima. Javni gradski prevoz u Veneciji se takođe obavlja kanalima.
venecija Koriste se brodovi koji se nazivaju Vaporeto. Glavna saobraćajnica grada, arterija Venecije je Kanal Grande (Veliki kanal) koji grad deli na dva dela. On je najveći kanal i na njemu je čuveni most Rialto, a oko 380 manjih i većih mostova služi za prelaz preko mnogih drugih kanala.

U starom delu grada nije dozvoljen saobraćaj automobilima ili teretnim kolima. Postoji veliki broj uskih ulica i malih mostova koji spajaju kanale. I svuda se vide čamci zvani »gondole«. Gondolijer stoji na zadnjoj platformi i pokreće gondolu dugim veslom.

Venecija je vrlo star grad. Mnogo pre najezde Huna i njihovog prolaska kroz Italiju, sredinom 5 veka, živeli su ljudi na malim ostrvima lagune. Kasnije je osnovano 12 gradskih opština na vodi i to je bio početak stvaranja države Venecije u kojoj se postepeno razvijao grad koji se danas zove Venecija.

Godine 1450. Venecija je bila centar velike kolonijalne imperije i najveća pomorska sila na svetu. Početkom XVI veka, kada su otkriveni novi trgovački putevi, i trgovina Venecije počela je da opada.

Venecija je vodila mnoge ratove, izgubila je svoju imperiju i neprijatelji su je gotovo uništili. Takođe ovaj grad na kanalima se pridružila Kraljevini Italiji 1866. godine. Danas je Venecija jedan od čuvenih umetničkih centara Evrope i ponovo postaje značajna pomorska luka.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1