Najzanimljiviji sajt Balkanakineski simbol dupla srećaEvo jednog kineskog simbola koji je usko povezan sa srećom u ljubavi – simbol dvostruke Sreće! Kako i sam naziv kaže, ovo je jedan od onih znakova koji će vam pomoći da u svoj život privučete srećne okolnosti .... koje su u direktnoj vezi sa emocijama, pa ne čudi što se u Kini upravo darovi sa ovim simbolom najčešće poklanjaju mladim bračnim parovima.

Smatra se da se unošenjem ovog simbola (dvostruke sreće) u kuću pojačava sreća i harmonija u odnosima kako parova, tako i njihovih porodica.Kao i kod ostalih kineskih simbola, i iza simbola Dvostruke Sreće stoji jedna zanimljiva legenda koja je usko povezana sa dobročinstvom.


Ona nas vraća u period vladavine Tang dinastije, a glavni junak priče je mladi student koji se iz svog malog mesta zaputio u glavni grad u nadi da će položiti završni ispit sa najvišim rezultatom i time obezbediti ugledan posao sudskog službenika. Njegov zadatak nije bio nimalo lak, jer je morao ispravno odgovoriti na pitanje koje bi mu postavio car lično!

Međutim, na putu do glavnog grada, mladiću je iznenada pozlilo i bio je primoran da zatraži pomoć travara kroz čije je selo upravo tada prolazio. Srećom, okolnosti su mu išle na ruku, travar ne samo da je izvrsno radio svoj posao, već je imao i lepu kćer koja se brinula o mladiću. Nije teško pogoditi nastavak priče: mladić se toliko zaljubio u travarevu kći da je odlučio da je zaprosi pre nego što nastavi svoj put u glavni grad.

Devojka je, umesto pristanka, izrecitovala deo stiha koji je glasio: “Zelene krošnje prkose nebu i prolećnoj kiši, dok nebo ističe prolećno drveće u pomračini…” Njen uslov je glasio – udaće se za mladića ukoliko on uspe da pronađe stih koji savršeno odgovara njenoj polovini stiha.

Mladić joj je odgovorio da je siguran da može pronaći podjednako lep stih, ali da ga ona mora sačekati da završi polaganje ispita. Tako je i bilo. Mladić je nastavio svoj put, stigao do glavnog grada, uspeo da položi državni ispit sa najvišom ocenom, a uz to uspeo da osvoji i naklonost svoga cara.

Međutim, za dobijanje prestižnog posla postojao je još jedan uslov – mladić je morao da pronađe odgovarajući početak za stih koji je izrecitovao car, a koji je glasio: “Crveno cveće leluja po zemlji dok povetarac pokušava da ga ulovi, a zemlja se rumeni nakon poljupca.”

Bez mnogo razmišljanja, mladić je odgovorio stihom koji mu je devojka napisala a car je bio toliko zadovoljan odgovorom da je mladog čoveka odmah stavio u svoju službu. Ipak, mladić nije zaboravio na svoje obećanje, vratio se u selo, pronašao devojku i njenom stihu pridodao stih koji je čuo od cara.

Devojka je bila oduševljena što je konačno našla čoveka svojih snova, te se mladi par ubrzo i venčao. Tokom ceremonije, mladić i devojka su na crvenom papiru ispisali dve kopije kineskog kaligrafskog znaka za sreću (xǐ) u želji da izraze svako svoju sreću zbog srećnih okolnosti koje su ih pratile na putu do venčanja. Tako je i nastao ovaj simbol sreće i uspeha u ljubavi (shuāngxǐ).

Složićete se da ova legenda zvuči kao najlepša ljubavna bajka. Ali, naše je da vas opomenemo da simbol Dvostruke Sreće koristite samo onda kada su vaše namere iskrene i časne, jer baš kao što je u ovoj legendi kruna ljubavi brak – tako i ovaj simbol pomaže onima koji su trenutno sami ali duboko u sebi priželjkuju ozbiljan ljubavni odnos. Dakle, naglasak je na ozbiljnosti veze, a ne samo kratkotrajnom odnosu.

Znak se najčešće postavlja u jugozapadnom delu doma (dnevnoj ili spavaćoj sobi), može se takođe nositi kao talisman oko vrata, a ne preporučuje se sedeti, ležati ili hodati po njemu. Isprobajte moć ovog simbola – možda baš i vi, poput mladića iz priče, uskoro pronađete svoju srodnu dušu tamo gde je najmanje očekujete!

izvor:simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"(od 25.8.2019)
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1