Najzanimljiviji sajt Balkana

zebra zivotinjaJedno od najčešćih dečjih pitanja je zašto i kako to da zebre imaju pruge. MObično roditelji kažu zato što zebre vole pidžame. Ipak a japanski naučnici tvrde da bi ih manje napadale muve.... Naravno to su "ludi" japanci i dokazali.!

Japanski naučnici tvrde da farbanje krava nalik zebri znatno smanjuje broj ugriza muva.


Poljoprivredni istraživački centar "Aiči" sproveo je zajedničku studiju sa Univerzitetom u Kjotu kako bi sagledao efikasnost farbanja stoke kao metode za sprečavanje ugriza muva.


Testirane su tamne krave. Po nekima su crtane bele, po drugima crne pruge. Kao kontrolna, treća grupa ostala je neobojena. Privezali su stoku za ogradu i pola sata kasnije prebrojali muve na njima. Ponavljali su postupak desetak puta.

Na neobojenim kravama u proseku je nađeno čak 129 muva, u grupi sa crnim prugama 111. Zebraste krave imale su ih na sebi upola manje – u proseku pedeset pet.

Zvaničnici su pozdravili nalaze, rekavši da studija pokazuje da je farbanje goveda ( na primer krava,volova, konja itd) efikasna metoda za sprečavanje širenja zaraznih bolesti i smanjenje stresa kod krava izazvanog ujedima muva.

Istraživači veruju da bi proces mogao da ima sličan uspeh i kod drugih vrsta stokeZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1