Najzanimljiviji sajt Balkana

Sova je stara duša, čuvar je drevnih znanja, ona ima sposobnost da vidi (ili bolje reći “da bulji” u) prošlost, da otkrije najveće misterije sveta. Tu se njena moć ne završava, jer su sove, baš poput najboljih vidovnjaka, talentovane i da predosete, ..

čuju i vide buduće događaje pre nego što se oni zaista i dese.


Ohrabrujemo vas da zaboravite na uobičajena tumačenja koja ovu pticu izjednačuju sa smrću. Sova, sama za sebe, nikako ne može biti simbol smrti! Tome nas uče kako kineska, tako i egipatska i indijska tradicija, koje u sovi vide takozvanog čuvara zagrobnog života, a to, složićete se, celokupnoj simbolici daje jednu sasvim novu dimenziju…


Ruku na srce, činjenica je da ovu noćnu grabljivicu mnogi obožavaju i u njoj vide moćnu zaštitu od zlih duhova, dok za druge ona i dalje predstavlja "najavljivača smrt". Krenimo, za početak, od grčke mitologije, koja na sovu gleda blagonaklono utoliko što je smatra vernom pratiljom boginje mudrosti Atine.

I zaista, ko bi jednu tako pametnu i sposobnu boginju mogao da prati ako ne upravo najmudrija od svih ptica? Rimska mitologija joj ne osporava tu mudrost i inteligenciju, ali joj ipak dodaje i malo negativne simbolike, odnosno u njoj vidi vesnika loših događaja.

Civilizacije Asteka i Maja su sovu takođe smatrale simbolom smrti i uništenja, dok u japanskoj kulturi simbolika varira u zavisnosti od toga koja vrsta sove je u pitanju. Slično stanje je i u Indiji, koja (reklo bi se) poštuje isključivo belu sovu, ljubimicu boginje bogatstva Lakšmi, i smatra je vesnikom uspeha. Kada je o našim prostorima reč, huk sove je oduvek značio dolazak smrti, odnosno upozoravao na razne opasnosti i nesreće.

Istina je, kao po običaju, negde između, i fer bi bilo reći da je sova samo neka vrsta vodiča između fizičkog i spiritualnog, odnosno materijalnog i duhovnog sveta. Postoji i jedno zanimljivo verovanje (rasprostranjeno prvenstveno kod onih koji duboko veruju u reinkarnaciju) da je sova zapravo poslednje što vidimo na ovom svetu.

Kasnije, kada odlučimo da se “vratimo u materijalno” sova je i dalje sa nama, pa je njen lik zato tako čvrsto urezan u svima nama i na neki način predstavlja “tabu temu” koje se tako često plašimo a da ni sami ne znamo zašto. Ona je, u suštini, prvenstveno moćan simbol misterije, odnosno tajne, a onda svega ostalog.

Dakle, videli smo da neki sove povezuju sa zlom, neki sa veštičarenjem, neki u njima vide simbol uništenja, dok neki, poput Mense, biraju upravo sovu za svoju nezvaničnu maskotu! Nećemo pogrešiti ukoliko na listu njenih atributa stavimo inteligenciju, briljantnost, brzinu i jasnoću misli, snalažljivost, mudrost, odličnu intuiciju i nezavisnost.

Sasvim dovoljno za početak! S druge strane, simbolika koju tako često zanemarujemo jeste da smrt ne mora uvek značiti samo fizičku smrt, već i umiranje nekih starih navika, pa i starih odnosa.

Uvek imajte na umu i činjenicu da je sova ptica koja odlično vidi u mraku, pa pokušajte da i vi sami dobro istražite svaki novi teren, dobro ispitajte svaku situaciju, potražite one manje vidljive znakove koji će vam pomoći da uvek budete korak ispred svojih potencijalnih neprijatelja.

U većini slučajeva, pojava sove ukazuje da je vreme da se nešto “pusti”, da se oslobodimo nečega (ili nekoga), da mu dozvolimo da jednostavno ode od nas! Slično je i sa snovima, gde nas sova najčešće upozorava da ćemo biti stavljeni pred neko iskušenje ili opasnost, i da ćemo morati da budemo jako pametni i promišljeni kako bismo odgovorili tom izazovu.

Povlačenje mudrih poteza je ono što se traži u takvim trenucima, a promena koja će nakon toga uslediti zavisi isključivo od naše spremnosti da je prihvatimo, ne robujući pritom starim navikama i kojekakvim predrasudama.

izvor:Simboli.rsDodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1