Najzanimljiviji sajt Balkana

Zmajevi zaista postoje, i poseduju neverovatnu moć! Dok ostatak sveta zmajeve poistovećuje sa nemanima i opasnim mitološkim čudovištima, Kinezi u njima vide najmoćnije simbole sreće koji ljudima garantuju veliki uspeh, zdravlje i moć...

Zmaj je na Istoku oduvek značio neverovatnu izdržljivost, hrabrost, blagostanje, eleganciju i kreativnost, pa samim tim ne čudi što je u kineskoj mitologiji upravo ovo “nebesko stvorenje” simbol muške snage i plodnosti, odnosno simbol esencijalne Jang energije.

Budnost, bezbednost, produktivna snaga prirode, kao i duh preporoda te svaka pozitivna promena – sve ovo takođe spada u nadležnost Zmajeva. Oni omogućavaju i dobre poslovne poduhvate, vraćaju neophodan red tamo gde postoji haos, u njima vidimo uspeh koji traje, najveća moguća dostignuća i napredak.
U direktnoj su vezi sa istokom, rađanjem Sunca i prolećem, jašu na vetru a na oblacima plove ka nebesima. Kombinacija su jelena, majmuna, vola, ribe, tigra, konja, lava, orla i zmije pa ne čudi što su u stanju ne samo da lete već i da hodaju po kopnu, a kad zatreba – i da zaplivaju morem.

Za razliku od opšteprihvaćenog verovanja da je zmaj vatreno biće, kineski zmaj je zapravo usko povezan sa vodom! On caruje prolećnim kišama, oblacima i gromovima, i ima moć da vodu usmeri ka najsušnijim predelima, pa je zato duboko poštovan u zemljoradničkim oblastima Kine.

Iako ujedinjen sa vodom Zmaj može dobiti i destruktivnu, razarajuću moć, ipak je mnogo uvreženije mišljenje da ova posebna unija zrači plemenitim duhom, pa je zato oduvek služila da se dočara carska moć.

Car je, baš kao i zmaj, simbol energije, prosvetljenja, odlučnosti, blagonaklonosti, a povrh svega poseduje savršen spoj inteligencije i optimizma. Čini se da je spisak pozitivnih osobina koje se pripisuju zmajevima beskonačan, ali sama činjenica da se radi o najzastupljenijem i najpoštovanijem simbolu Azije to svakako opravdava. Uostalom, Kinezi sebe smatraju zmajevim potomcima, a to je, složićete se, velika čast!

Zanimljivo je pomenuti da je čak i planina koja se nadvija nad Hongkongom u direktnoj vezi sa zmajevima. Ona nosi ime Kaulin što u prevodu znači Devet Zmajeva, a snaga ovih stvorenja je istaknuta na velikom keramičkom zidu koji se nalazi u Pekingu.

Upravo ta veličanstvena slika je postavljena kako bi donela sreću i zaštitu koju nude ovi zmajevi. Pogađate, svaki od njih poseduje svoje atribute, a to su sledeći:

P’u-lao (upozorava čoveka na opasnosti, služi kao odbrana i zaštitnik, a najčešće se sreće na zvonu ili gongu),
Ch’iu-niu (kombinovan sa muzikom stvara i podstiče Jang energiju),
Pi-his (vlada znanjem i obrazovanjem),
Pa-hsia (daruje podršku i snagu ukoliko mu se obratimo u teškim trenucima), 
Chao-feng (vladar je i zaštitnik svetih mesta i hramova),
Chih wen (simboliše pobedu vode nad vatrom),
Suan-ni (moćan zaštitnik i popularan talisman koji štiti od lopova, gubitaka i izdaje),
Yai-tzu (čuvar i zaštitnik od svih telesnih povreda), 
Pi-kau (moćan zaštitnik kada se susrećemo sa lažnim optužbama, uvredama ili parnicama).


A kako se u Kini dosta polaže i na očuvanje savršenog balansa među elementima, tako prepoznajemo i pet različitih boja koje se mogu videti tokom festivala Zmajevog Plesa. 

Zeleni zmaj se tako dovodi u vezu sa prolećem i dobrom žetvom, crveni zmaj simbolizuje leto i uzbuđenje, dok se beli i crni vezuju za jesen i zimu. Naravno, tu je i popularni žuti zmaj koji objedinjuje sve navedene energije i poseduje solarnu moć.

Tokom ovog tradicionalnog kineskog plesa, akcenat je na zmajevima izrađenim od najfinijeg bambusa, tekstila ili svile koji dostižu dužinu i preko sto metara, a sve to ne bi li se bogovi umilostili i omogućili ljudima srećnu i berićetnu godinu.

Na kraju dodajmo i to da se zmajevi često prikazuju udruženi sa ostalim moćnim elementima ili životinjama. Tako, zmaj u kombinaciji sa tigrom (iako je reč o iskonskim rivalima) donosi neophodnu hrabrost ali izaziva i veliko poštovanje jer označava nepobedivu snagu.

Zajedno sa feniksom, predstavlja savršenu kombinaciju muškog i ženskog principa odnosno otelotvorenje Jin i Jang energije. Zmaj koji leti na oblacima je takođe moćan simbol nebeske energije koji daruje pozitivnu energiju i unosi mir i harmoniju u ljudske živote.

Ipak, najčešći detalj koji možemo sresti uz figuru zmaja jeste biser (ponekad i kristal) koji, postavljen u kandži zmaja simboliše bogatstvo, moć, sreću u poslovanju, ali i znanje (odatle i dobro poznat termin “biseri mudrosti”). Ne zaboravite da probudite svog zmaja, i potrudite se da bar delić ove zapanjujuće energije bude stalno uz vas!
izvor:Simboli.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1