Najzanimljiviji sajt Balkana

Mističnost, divljina, i brojni pokušaji da se otkrije dublje značenje životinjske vrste (životinja) da bi se pronašla veza sa čovekovim ponašanjem i životom izgleda da je upravo to bio pokretač za moge alhemičare u alhemiji ...

odnosno kod mnogih alhemijskih istraživanja i eksperimenata koji su u prvi plan isticali životinjske simbole. Iz narednih redova saznajte "simobliku životinja" u drevnoj mističnoj Alhemiji

Ako ne znate šta je ALHEMIJA - to je, jednostavno rečeno... 
srednjovekovno okultno učenje, začetak buduće hemije, usredsređeno na traženje „kamena mudrosti” za pretvaranje običnih metala u zlato i traženje "eliksira života" za lečenje svih bolesti i postizanje večite mladosti;Uroboros simbol:

Uroboros ili jednostavno simbol večnog vraćanja je (sasvim logilno) oduvek važio za alhemijski znak večnosti. Zmija koja guta svoj rep je slika ponavljanja, slika ciklusa, neprolaznosti ali i svih onih nedeljivih procesa u samoj alhemičarskoj praksi. Uroboros je stoga korišćen kao shema odnosno koncept ponovnog rađanja i regeneracije. Najvažnije od svega, ovaj simbol šalje poruku: “jedno je sve” što je verovatno jedna od najsavršenijih filozofskih maksima koja podseća da su životni ciklusi neminovnost.

Lisica u alhemiji:

Sigurni smo da ste već upoznati sa osnovnim značenjem ove lukave životinje, ali kada je o alhemiji reč, lisica predstavlja životinju koja učestvuje u procesu stvaranja takozvanog Eliksira Života.
Naime, za njih se smatralo da poseduju sposobnost velike transformacije, pa im tako nije bilo strano ni da poprime ljudsku formu i da u toku noći posećuju starije ljude nudeći im gutljaj Eliksira u cilju poboljšanja narušenog zdravlja. Kako je reč o solarnom simbolu, lisica je simbol vatre i svega što je sa njom povezano.

Lav u alhemiji:

Kralj džungle je i u alhemiji oduvek važio za simbol sunca i zlata, a njegove “moći” su izjednačavane sa prosvetljenjem i uzdizanjem. Zahvaljujući svojoj muževnosti, snazi i hrabrosti, lav je dodatno posmatran i kao simbol ultimativnog zaštitnika alhemijskih tajni i čuvar podzemlja.

Noj u alhemiji:

Prema drevnoj alhemijskoj legendi želudac noja je u stanju da svari sve što ova ptica pojede. Samim tim, “noj” je bila oznaka za svaku kiselinu koja je korišćena u procesu pretvaranja takozvanog običnog zlata i srebra u njihove filozofske duplikate.

Ibis u alhemiji:

Kada je o alhemiji reč, Ibis (ili sveta ptica starih Egipćana) predstavlja preteču lunarnih faza, krugova vremena, jedinica mere i pokreta. Kako je većina alhemijskih procesa izvođena na mesečini, tako je i Ibis posmatrana kao duh alhemije odnosno neka vrsta blagoslova i garancije da će sam proces biti uspešno priveden kraju.
paun alhemijski simbol

Paun u alhemiji:

Dobro poznati reprezent slave, ponosa, besmrtnosti i nekorumpiranosti. Složićete se da je paun zaista slika i prilika najpoželjnijih ljudskih osobina, pa je samim tim i u alhemiji posmatran kao simbol integriteta i lepote – karakteristika koje se mogu poprimiti samo onda kada smo spremni da se maksimalno posvetimo radu na sebi.

Feniks u alhemiji:

Ova arhetipska ptica je verovatno jedan od najpopularnijih životinjskih simbola u alhemiji. Asocijacija je prilično jasna: ona se uzdiže iz pepela i ponovo se rađa, što je tipična slika alhemijskog procesa koji povezuje umiranje i uskrsnuće. Često se koristi i kao neka vrsta amblema kojim se zapravo dočarava čistota procesa transformacije vatre – povezuje se sa hemijskim elementom sumporom i crvenom bojom. Dodatno, feniks ptica nas podseća da je svaka promena neophodnost te da od nje ne trebamo bežati već je trebamo prigrliti kao jedan vid regeneracije kompletne ličnosti.

Gavran u alhemiji:

Gavran ili kako ga u alhemiji nazivaju “Kralj Gavran” pripada grupi takozvanih tabu-ptica u alhemičarskoj tradiciji. Postoji verovanje da tri ova kralja korespondiraju sa gavranovom moći transformacije koja se prvenstveno odnosi na smrt i propadanje. Dalje, gavran je izuzetno cenjen kao ptica koja poseduje sposobnost da raspadne i razloži sve što joj se nađe na putu. Otuda i njena veza sa trulenjem koje je neizostavan proces na putu sjedinjenja tela i duše. Iako je tradicionalno gledano reč o simbolu smrti, gavran je istovremeno i simbol eteričnog, mističnog, kao i svih onih zlih sila koje se moraju dozvati i probuditi kako bi neki komplikovan i težak proces morao da se privede kraju.

izvor:Simboli.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1