Najzanimljiviji sajt Balkana

jelen životinjaDa li je moguće u isto vreme posedovati brzinu i snagu, i pritom biti obdaren najgracioznijim pokretima na svetu? Jedan pogled na jelena rešava nas te dileme, pa ne čudi što je upravo ova šumska životinja- jelen ...

oduvek smatrana simbolom prirodne lepote, blagosti, saosećanja i krotkosti.

Jelen je ne samo naša prva asocijacija na slobodu i nesputanost, već i životinja koja nas uči da divljina može ići ruku pod ruku sa elegancijom.Upravo ta elegenacija je jelenu omogućila simboliku neprekidnog stvaranja i obnavljanja kod mnogih naroda, prvenstveno kod Kelta i Germana. Direktnu vezu ove životinje sa keltskom tradicijom nalazimo u njihovom najpoznatijem božanstvu – bogu plodnosti, muževnosti i šuma, Kernunosu.


Zanimljivo je pomenuti da je Kernunos (Cernunnos) predstavljan kao starac sa jelenskim ušima i rogovima, te da i samo njegovo ime u prevodu znači "rogat". I na drugom kraju sveta, u staroj Grčkoj, jelen je bio verni pratilac boginje lova i zaštitnice divljači, Artemide, dok je kod Rimljana sve ovo važilo za Dijanu, boginju života i lova.

Značajno mesto jelen zauzima i u hrišćanstvu, gde se povezuje sa vernicima odanim Hristu, a dodeljuju mu se osobine poput lojalnosti, ljubavi, praštanja, čistote i pobožnosti. Uostalom, i sam Hrist je “jelen među jelenima”, odnosno “vernik među vernicima”, dok jelen sa zmijom pod nogama predstavlja Isusa koji je savladao sile zla.

Lako je, dakle, zaključiti da je i na psihološkom planu jelen slika našeg unutrašnjeg vodiča koji nas uči da budemo nežni, milosrdni i otvoreni prema onima kojima je naša pomoć potrebna.

Ako već lavu pripisujemo titulu kralja džungle, onda za jelena slobodno možemo reći da je kralj šume. S jednom velikom razlikom – ovaj “kralj” nije simbol agresivnosti i napada! Naprotiv, on je simbol mira, balansa, i velikodušnosti.!


On se trudi da razume svoje okruženje, i svojim ponašanjem nam šalje jasnu poruku – prihvatite ljude onakve kakvi jesu!

Pojava jelen u snovima je takođe dobar predznak, i najčešće ukazuje na skoro rešavanje problema koji nas muči. Ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da ova životinja simbolizuje i nezavisnost, opreznost i budnost, a zanimljivo je i to što se dovodi u vezu sa ženskim aspektom naše ličnosti.

S tim u vezi, lov ili ubijanje jelena u snu može označavati gušenje i uništavanje ženskih kvaliteta u sebi. Čini se da nas i u snovima jelen ohrabruje da budemo ono što jesmo.

izvor: Simboli.rs
Dodaj komentar
Nova rublika SIMBOLIKA

Na našem sajtu još jedna
nova rublika "SIMBOLIKA"
Nadamo se da će vam rublika "SIMBOLIKA"
(raznovrsna značenja,simboli)
biti zanimljiva i zabavna😊
Da će mlađi i oni stariji saznati i
naučiti nešto novo,ili obnoviti svoje znanje!
HVALA ŠTO NAS ČITATE I PODRŽAVATE SAJT😊

Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je Simbolika?

Simbolika (grč. συμβολικός, symbolikos, ono što pripada simbolu ili je vezano za njega) je predstavljanje ideja, pojmova ili osećaja, pomoću ugovorenih znakova — simbola; takođe i skup simbola. Pridev simbolički znači da je nešto slikovito, puno simbolike, ima karakter simbola, simbolizuje.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1