Najzanimljiviji sajt Balkana

mercedes benz avtr Na sajmu potrošačke elektronike, CES iz Štutgarta je predstavljen Mercedes Benz "Vision AVTR", automobil budućnosti inspirisan filmom „Avatar“ iz 2009. godine, reditelja Džejmsa Kamerona. ...

I sam Kameron je učestvovao u dizajniranju futurističkog vozila. Mercedes-Benz Vision AVTR concept (Advanced Vehicle Transformation) se opisuje kao "živi organizam" koji se povezuje sa svojim korisnicima i koji im omogućava da osećaju svet oko sebe.


AVTR Mercedes Benz automobil naime sa korisnikom stvara biometrijsku vezu, postavljanjem ruke na centralnu upravljačku jedinicu vozilo prati i otkucaje srca, a zakrivljeni modul ekrana stvara vizuelnu konekciju putnika u vozilu i spoljašnjeg sveta.


Sam, "Vision AVTR" nema upravljač već se njime upravlja gestovima preko glavne kontrolne jedinice smeštene u sredini kabine. Ovo je spoj ljudskog tela i automobila i početak humane robotizacije, kažu stručnjaci.

Osim što automobil povezuje sa novim filmom Avatar, ceo koncept stvoren kako bi naglasio moguće promene u auto-industriji budućnosti. Kompletna konstrukcija jedinstvena je po tome što šasija i karoserija čine jedinstvenu celinu.

Naša ideja je da bioničkim dizajnom automobila od njega napravimo 'živo biće', i da dovedemo do spajanje čoveka i automobila u jedno telo“, kaže Olega Kaleus iz „Mercedesa“.

Kako ističe, to zasad jeste naučna fantastika, ali se intenzivno radi na trećoj generaciji autonomne vožnje koja to omogućava.

Među brojnim inovacijama na ovom automobilu izdvajaju se točkovi koji mu omogućavaju bočno kretanje do ugla od 30 stepeni, što značajno olakšava manevrisanje u uskim prostorima i na parkingu.

Naravno, u pitanju je potpuno autonomno i električno vozilo (četiri elektromotora sa ukupno 350 kW/476KS), pri čemu se ovde koristi tehologija organskih baterija napravljenih od reciklirajućih materijala.

Sa jednim punjenjem baterija od 110 kWh Vision AVTR concept ima autonomiju od oko 700 km, a treba pomenuti da raspolaže i pogonom na sva četiti točka. Ubrzanje  od  0 do 100 km/h traje 4,3 sekunde, kao i da je najveća brzina el. ograničena na 160 km/h.

Na kraju, vozilo zbog maksimalne mobilnosti može i da se pomakne u stranu za do 30 stepeni a to u Mercedesu nazivaju "pokretom raka".

„Nisam bio siguran kao filmadžija da nešto ovakvo može da se proizvede i kreće, sada mi samo ostaje da ovakve i slične ideje prenesem u novi film Avatar koji radim“, naglašava proslavljeni filmski reditelj, Džejms Kameron.

Vozilo je napravljeno od ekoloških materijala i kreće se na električni pogon, koji napaja baterija od grafena i organskih jedinjenja. Takođe, prepoznaje vlasnika i reaguje na njegovo raspoloženje.

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1