Najzanimljiviji sajt Balkana

Londosnki most
Danas vam donosimo veoma male i kratke zanimljovosti o mostovima i jezerima....

U nastavku će te moći saznati koje je jezero najdublje, najbisttrije,najveće itd.A usput če te saznati i koji je most najduži,koji most najstariji..itd..

Najstariji poznati most je most s lukovima sagrađen u Vavilonu oko 2200. godine p.n.e.

Viseći mostovi na kanapima se koriste već hiljadama godina. Jedan od prvih mostova na kojem su upotrebljeni gvozdeni lanci je most Lan Đin u kineskoj oblasti Junan, sagrađen oko 65. godine p.n.e.

Zhaozhou most je najstariji stoji most u Kini i najstariji na svetu kameni  luk most. Izgrađen u 605 godine, on je još uvijek stoji i danas, više od 1400 godina.

Prvi gvozdeni most napravljen je u Kolbrukdejlu, u Engleskoj. Projektovao ga je Tomas Pričard, a izgradio Abraham Darbi 1779.

Stivensonov železnički most Britanija iz 1850. Godine, koji premošćuje moreuz Menaj, bio je prvi most od šupljih kutijastih nosećih profila.

Most Sinsinati Džona  Reblinga je u vreme kad je napravljen 1866. bio najduži most na svetu (322 metra). Ovaj most je bio prototip Bruklinskog mosta.

Most Danyang–Kunshan Grand Bridge (164.800 m) je rekorder otvoren 30.6.2011. godine, dug je neverovatnih 164.8 km i trenutno drži prvo mesto najdužih mostova na svetu. Koristi se za potrebe brze železnice na liniji Šangaj – Nanjing, a izgradnja je trajala 4 godine.

Najduži viseći most na svetu (od 2010.godine) je Akashi Kaikyo most u Kobeu, Japan. Ovoren 1998 i obuhvaća neverovatnih 1,991 metara (6529 stopa).

Londonski most u Arizoni, prenet u delovima iz Londona i 1971. godine sastavljen „kamen po kamen“, predstavlja turistički atrakciju.

Most Sydney Harbour u Australiji može rasti ili skupljati se i do 18 cm (7,1 inča), zavisno o temperature. Ona također ima 6 milona zakovica i teži 39.006 tona.

Prvi zavareni  saobraćajni most je projektovao je poljski inženjer Stefan Bryla 1927. godine.
Plavo jezero u australiji

U Minesoti, u SAD, glečeri su stvorili 11.000 jezera.

Najdublja jezera na svetu često su posledica nepravilnosti u zemljinoj kori. Primer za to je Bajkalsko jezero u Sibiru i jezero Tanganjika u istočnoj Africi.

Najstarije jezero na svetu je Bajkalsko jezero, staro preko 2 miliona godina.

Najveće slatkovodno jezero na svetu Gornje jezero u Severnoj Americi najveće je slatkovono jezero na Zemlji. Svojom površinom obuhvata 82.400 kvadratnih kilometara

Velika jezera obuhvataju tri od pet najvećih svetskih jezera: Gornje(Superior), Hjuron i Mičigen.

Najviše jezero na svetu je Titikaka u Južnoj Americi i nalazi se na 3.812 metara nadmorske visine.

Najniže jezero na svetu je Mrtvo more koje se nalazi između Izraela i Jordana. Nalazi se na 399 metara ispod površine mora i sve se više spušta.

Kaspijsko more najveće je jezero na svetu sa slanom vodom. Leži 28 metara ispod morskog nivoa, na granici Evrope i Azije. Dužina jezera iznosi 1.200 kilometara, širina oko 300 kilometara, a najveća dubina je 995 metara.

Najveće podzemno jezero na svetu je Drahenhauhloh (Zmajev dah) koje se nalazi u jednoj namibijskoj pećini.

Najbistrije jezero na svetu je Plavo jezero i nalazi se u Nelson Lakes Nacionalnom parku na Novom Zelandu. Vidljivost jezera je čak 80 metara - što znači da se smatra "optički čistom" skorokao kod destilovane vode. 

Najzagađenije jezero na svetu je Karačaj( o njemu smo na našem sajtu pisali)
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1