Najzanimljiviji sajt Balkana


Abdula Alšehi iz UAE koji je investitor i preduzetnik planira do kraja ove 2019. godine dovuče ogromnu santu leda odnosno prebaci je Južnu Afriku ili Australiju pa posle ako sve bude kako treba jednu i u Ujedinjene Arapske Emirate!....

Sam projekat kako on tvrdi koštaće oko 80 miliona dolara, a cilj ovog milijardera je da ovim mega testom vidi da li postoji mogućnost da posle neku santu prebaci i u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi svom narodu obezbedio svežu vodu.

"Parče" leda sa Antarktika biće prebačeno ili u Kejptaun ili u Pert u nekom trenutku ove godine, ali se ne zna tačan datum.

Ovo je zapravo samo test za mnogo ambicioznije planove, a to je nada da će on uspeti da santu leda prebaci 8.800 kilometara dalje, u Ujedinjene Arapske Emirate. Osim što će doneti svežu vodu, ovo će biti i prava turistička atrakcija za zemlju koja i nije baš navikla na led.

Alšehi je za "Euronews" rekao da je prema računicama jeftinije doneti santu leda nego korišćenje desalinizacijske vode, do koje se dolazi vađenjem soli iz morske vode.

"Postrojenja za desalinizaciju iziskuju mnogo novca, a pumpanje vode iz zaliva ubija ribe i morski život. Verujemo da je ovo ekonomski bolja i ekološka opcija, ne samo za UAE, već za ceo svet" izjavio je medijima.


Alšehi je podsetio da su slični planovi postojali i ranije, a projekat Saudijske Arabije propao je 1977. zbog tehničkih problema.

Da bi u ovome uspeo, milijarder planira da oko sante leda izgradi metalni "kaiš", a onda će brodovi preko okeana dopremiti "kocku". Santa leda koja će da bude odabrana za korišćenje biće selektovana preko satelita i mogla bi da bude duga oko 2,5 kilometra.

Očekuje se da santa tokom svog desetomesečnog putovanja izgubi čak 30 odsto mase. Putoveć od ostrva Herd na Antarktiku, do Fudžejre, jednog od sedam emirata u sklopu UAE.

Santa će doneti milione litara sveže vode ovoj arapskoj zemlji, a doneće i kišne oblake ispuštanjem hladnog i vlažnog vazduha. Alšehi se nada i da će ovo postatati velika turistička atrakcija.

Finalni projekat koštaće između 100 i 150 miliona dolara, uz 60-70 miliona dolara koji će biti utrošeni na testiranje.

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsušnijih zemlja. Klima je izuzetno sušna i za godinu dana padne manje od 100 milimetara kiše. Uprkos tome, ona troši dvostruko više vode od globalnog nacionalnog proseka, što zemlju stvara na ozbiljan rizik od suša u narednih 25 godina.

izvor:Telegraf.rs
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1