Najzanimljiviji sajt Balkana

termopolijum POMPEJA

Arheolozi su u antičkoj Pompeji otkopali termopolijum, tj. "kiosk brze hrane" gde su se služili napici i topla, gotova jela. Pre nego što je Vezuv razorio Pompeju, na takvim mestima se moglo ...

da se prezalogaji "s nogu" u restoranu ukrašenim zidnom slikom morske nimfe....

Vršeći iskopavanja na ovom antičkom lokalitetu, arheolozi su otkrili termopolijum, tj. kiosk brze hrane gde su se služili napici i topla, gotova jela.

Ovaj nvoootkrieni termopolijum nalazi se na raskrsnici dve takođe nedavno otkopane ulice: Aleje srebrne svadbe i Aleje balkona i zapravo nije jedini takav lokal otkriven u Pompeji. Arheolozi znaju za oko 80 sličnih restorana, što pokazuje da su i stari Rimljani uživali u ukusnoj i lako dostupnoj hrani baš kao isavremeni ljudi piše RTS

Iako su ovakvi objekti dobro poznati u Pompeji, otkrivanje novih, zajedno sa predmetima karakterističnim za trgovinu a time i za svakodnevni život, pomažu istraživačima da nauče više o svakodnevici ovog drevnog grada - izjavila je Alfonsina Ruso, privremena direktorka Arheološkog parka Pompeja, institucije koja vrši ovo istraživanje.

Iskopavanje je deo projekta ''Velika Pompeja'' koji otkriva i proučava slabo istraženo područje unutar grada.


Jedna interesantna slika na zidu termopolijuma privukla je pažnju arheologa još tokom iskopavanja. U pitanju je predstava oskudno odevene nereide koja jaše konja s repom morske nemani. Istraživači pretpostavljaju da je slika bila svojevrsni logo restorana, a namena joj je bila da namami mušterije

Na susednom zidu nalazi se slika biljke i čoveka koji radi u restoranu, što je verovatno bila ilustracija užurbanog radnog dana. Na njoj se mogu videti i amfore nalik onima koje su arheolozi pronašli ispred šanka termopolijuma.

Erupcija vulkana koji je 29. avgusta 79. g. zatrpao Pompeju smatra se jednom od najvećih katastrofa u ljudskoj istoriji koja je odnela oko 2.000 života.

Nova istraživanja ukazuju da je ostatak stanovništva, njih oko 15.000 do 20.000, uspeo da izbegne smrt i da su se najverovatnije naselili u obližnjim gradovima, kao što su Napulj i Kume.

U ovom kratkom videu je prikazan jedan od rimskih tj  pompejskih termopolijum "kioska" 
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1