Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: apple telefon  foto: pexels /Dibyajyoti Kabi

Usman Bah (18) student iz Njujorka, tuži Kompaniju ''Apple'' i traži odštetu od neverovatnih milijardu dolara, tvrdeći da ga je njihov softver za prepoznavanje lica ...

''Apple'' kompanije pogrešno identifikovao i povezao sa nizom krađa u četiri njihove prodavnice. Bah je u tužbi naveo da je poslednji put uhapšen u novembru prošle godine u svom domu u Njujorku.

Tada je optužen za krađu u ''Apple'' prodavnici, a nalog za hapšenje je uključivao fotografiju osobe koja uopšte nije ličila na njega, prenosi Blumberg.

Pošto je snimak sa nadzornih kamera iz pomenute prodavnice pregledan, detektivi njujorške policijske stanice su ipak zaključili da u pritvoru imaju pogrešnu osobu.


Kako se navodi, problem bi mogao da bude u ''Apple''-ovom  bezbedonosnom sistemu, koji je instaliran u njihovim radnjama za slučajeve provala, a koristi softver "face recognition" za prepoznavanje lica.

Pretpostavlja se da je greškom prepoznao drugu osobu koju je povezao sa imenom Usmana Baha.

Bah je u tužbi naveo da je pre toga zbog Eplovog programa prepoznavanja lica, bio hapšen još tri puta, i to u Bostonu, Nju Džersiju i Delaveru. Zbog toga je pretrpeo veliki stres, jer je morao da se brani od lažnih optužbi.

Od suda u Bostonu je dobio poziv, u junu 2018. godine, u kome su ga teretili za provalu u „Eplovoj“ prodavnici u tom gradu na dan kada je sa drugovima iz razreda bio na proslavi maturske večeri na Menhetnu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1