Najzanimljiviji sajt Balkana

najviši tunel na svetu Tibet foto:news.cn

Najvišit tunel na svetu ima  dve trake dug je 5,7 kilometara i deo je autoputa dugog 400 kilometara koji povezuje tibetansku prestonicu Lasu sa gradom Njienči na jugoistoku Tibeta. ...

Gradnja tunela počela je 2015. na 5018 metara visokoj planini Mila, a završila je u ponedjelak, piše kineski portal Global Times.


U izgradnji je učestvovalo 2000 radnika  Gradnjom ovog najdužeg tunela na svetu s dve trake a koji je gradilo 2.000 građevinaca skraćen je put koji je obilazio planinu Milu visoku 5,7 kilometara za 18 kilometara


Gong Bin, izvršni direktor projekta Mila Mountain Tunnel rekao je da je tijekom gradnje ostvareno više od 10 tehnoloških pothvata, na primer poboljšanje preciznosti pregleda planinskih tunela u ekstremno hladnim vremenskim uslovima i na velikim visinama.


Osim što su se morali boriti s hladnoćom i nedostatkom kiseonika 2.000 građevinskih radnika bilo je izloženo i drugim izazovima kao što je prevoz građevinskog materijala i svih drugih potrepština na gradilište kao i za radmike.


"Radili smo ovde više od četiri godine i živeli u improviziranim nastambama na ulazu u tunel", rekao je Xu Yong, voditelj gradilišta.

Autocesta je važna saobraćajnica prema istočnom delu Tibeta i može pomoći razvoju turizma, ali i industrijskom razvoju i uopšte saobraćajnim povezivanjem olakšati život lokalnog stanovništva.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1