Najzanimljiviji sajt Balkana

Civilizacija maja i otkrivene rusevine
Arheolozi su uz pomoćnog laserskog skenera iz vazduha otkrili majanski megapolis skriven u dubinama džungle na severu Gvatamale, saopštili su zvaničnici....

Istraživači smatraju da su ovim pronašli dokaz da je majanska civilizacija bila daleko naprednija nego što se prethodno smatralo.

Nakon digitalnog uklanjanja tri nadstrešnice na laserskim snimcima područja, otkrivene su hiljade drevnih struktura. Ovo je moguće zahvaljujući tehnologiji LiDAR, koja skenira slike iz vazduha i omogućava istraživačima da zavire ispod guste faune.

"U poslednje dve godine pronađeno je oko 60.000 struktura skeniranjem regiona u severnom delu El Petena, na granici Meksika i Belizea" rekao je Marselo Kanuto, jedan od glavnih istražitelja projekta.


Među otkrivenim strukturama su kuće, palate i nadvožnjaci, a arheolozi kažu da su ostaci najverovatnije stvorili niz povezanih gradova.

Novo otkriće nateralo je naučnike da izmene prethodne procene majanske populacije, piše “Vik”. Dugo se verovalo da je majanska civilizacija imala oko pet miliona stanovnika, međutim Kanuto kaže da nova otkrića ukazuju da je ova broja previše mala.
Civilizacije Maja i otkrivena mreža rusevina
"Uz nove podatke nije nerazumno pretpostaviti da ih je tamo bilo 10-15 miliona"ističe on.

Potraga za majanskim ruševinama je daleko od kraja naučnici -arheolozi su do sada skenirali oko 1.290 kvadratnih kilometara džungle u prvom prelasku, a imaju još 8.050 pred sobom.

Majanska civilizacija je dosegla svoj vrhunac na prostoru današnjeg južnog Meksika, Gvatemale i delovima Belizea, El Salvadora i Hondurasa između 250-950 godine.

Izvor:Blic.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1