Najzanimljiviji sajt Balkana


Upoznajte najveće moljce na svetu poznatu vrstu moljaca kao Attacus ili Atlas.Ove ogromne molje možete videti i u severoistočnoj Indiji kako ponekad znaju da "spokojno sede" kraj puta

Sa svojim neverovatnim 25cm ili više od 30 centimetara rasponom krila,izgledaju zastrašujuće a i spektakularno.Poznati fotograf životinjskih vrsta, Sandesh Kadur je pronašao ovog džinovskog insekta giganta(sa slike gornje) sa 30 cm rasponom krila kada je boravio u istočnom delu Himalajima.Kadur,je opisao moljca kao ekstremno velikog insekta,priznao je izgledalo kao da ga želi napasti jer je otvorio svoja krila i zauzeo odbrambenu poziciju.

Ostavljajući po strani svoj strah Kadur je uspeo da fotografiše ovog džinovskog moljca.Naravno svako ko naiđe na ovog insekta u Aziji mora da zna i ne bi trebalo da se plaš jer je ovaj moljac potpuno bezopasni insekt,uprkos njegovoj gigantskoj veličini.

atlas moljac Atlas moljci su nazvani po grčkom bogu Titanu a i zbog komplikovanih,šarama na njihovim krilima koje su liče na mape.Ovi moljci nemaju potpuno formirana usta i žive najduže samo dve nedelje.

Atlas moljci se mogu naći i u tropskim i suptropskim šumama u jugoistočnoj Aziji i u delu malajskih arhipelaga.Stručnjaci kažu da  šare na njihovim krilima im služe da oteraju neku grabljivicu a boje na krilima koriste slične boje kao neke otrovne divlje životinje poput osica i žaba.
Njegova pojava je toliko upečatljiva da ga poneki nazivaju i "moljac sa glavom zmije"  jer njegova glava podesća na glavu gmizavca.A za sve one koji bi da vide njegovu veličinu evo i videa...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala