Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:biljka
Već je poznato(u nauci) da biljke imaju inteligenciju, ali prema najnovijem istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Misuriju u SAD-u, biljke osećaju kada ih jedemo tj. kada ih nešto jede te pokušavaju da se "brane"!...

Istraživanje je sprovedeno na biljci latinskog naziva Arabidopsis, koja je u srodstvu s brokolijem i keljom i koja se često koristi u ovakvim eksperimentima.

Naučnici su tokom istraživanja u blizini biljke puštali snimak vibracija koje ispušta gusenica dok jede biljku i prema dobijenim rezultatima, čini se da biljka čuje i oseća te vibracije i reaguje na njih jer za nju predstavljaju stres.

Naučnici su potom u blizini biljke puštali druge zvukove iz prirode i pratili reakciju biljke, a pokazalo se da na zvuk koji ispušta gusenica biljka pokušava da se brani.


"Prethodna, slična, ovakva istraživanja o tome kako biljke reaguju na zvukove, posebno na muziku, pokazala su da biljke osećaju, a ovo istraživanje otišlo je korak dalje i pokazalo da zvuk koji ispušta gusenica dok jede, stresno deluje na biljku"  objašnjava Hajdi Apel,

Te dodaje:
" Tako da celoij biljici menja metabolizam i podstiče stvaranje 'obrambenih' hemijskih supstanci", objašnjava naučnica Apel, koja je učestvovala u ovom zanimljivom naučnom istraživanju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala