Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija: asteroid u svemiru
Mnogima je poznato da i čak kada i manji asteroidi - komete mogu da nanesu ozbiljnu štetu gradovima na Zemlji. Ovih dana svemirska agencija NASA organizuje misiju s ciljem da isproba novu tehnologiju ....

koja je ima zadata ako misija uspe da ( u budućnosti) preusmeri asteroide koji su opasni za nas čovečanstvo i planetu Zemlju!


Radi se o prvom testiranju pravog odbrambenog sistema naše planete Zemlje od udara asteroida ili kometa. U poduhvatu će učestvovati stručnjaci NASA i Evropske agencije za istraživanje svemira

Udružene obe svemirske agencije će a pokušati da "izbiju" asteroid s njegove putanje tako što će ga pogoditi sondom koja će se kretati brzinom oko 6,44 kilometara u sekundi.


Projekat je nazvan DART (engl. The Double Asteroid Redirect Test) obuhvata ciljanje asteroida Didimosa, manjeg objekta koji orbitira oko njega i poznat je kao Didimun (Didijev mesec).

Nijedna od ovih "svemirskih stena" ne predstavlja potencijalni ili ozbiljnu pretnju za planetu Zemlju: jer se nalaze se na udaljenosti oko 11,25 miliona kilometara od nas kada su nam najbliži. Zbog toga su i odabrani za ovaj eksperiment.

Kada je reč o veličini, Didimun se može uporediti sa velikom Keopsovom piramidom u Gizi, što ga čini najmanjim asteroidom na koji je poslata sonda.

Međutim, ukoliko bi asteroid na primer, te veličine udario o površinu planete Zemlje pri uobičajnoj brzini od 30,58 kilometara u sekundi, mogao bi da raznese čitav region, navode u Evropskoj agenciji za istraživanje svemira.

NASA planira da sondu lansira 2020. ili 2021. godine, kako bi u Didimuna udarila u oktobru 2022.

Nakon toga, Esina letelica "Hera" biće poslata put Didimosa i Didimuna kako bi se utvrdilo kakve promene su nastale nakon testiranja i da li je izbacivanje iz orbite, to jest pomeranje uspelo ili ne.

NASA je planove za misiju DART otkrila 2018. godine, dok su u Esi najavili samo formiranje tima za propratni istraživački rad.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1