Najzanimljiviji sajt Balkana

Bračni par Adam Staples i Lisa Grace iz Velike Britanije pronašao je u jednom polju gotovo 2.600 antičkih kovanica uz pomoć detektora za metal na neobrađenom polju jedne farme na severoistoku Somerseta...

Vrednost pronađenog blaga tj. antičkh novćića je oko 5 miliona funti.! Ovim pronalaskom blaga se smatra s jedno od najvećih pronalaska arifekata u istoriji Velike Britanije, piše britanski Daily Mail.


Iako je blago manje od poznatog Staffordshirskog blaga, najvećeg kolekcije zakopanih kovanica i artefakata pronađene u Velikoj Britaniji, smatra se kako je čak milion funti vrednije.


Čak 2.571 srebrnih kovanica sastoje se od kovanica iz vremena kralja Harolda II. koji je vladao krajem anglosaksonske ere Engleske i kovanica iz vremena Williama osvajača nakon normanskog osvajanja Engleske 1066. godine.
Mnoge od kovanica su u odličnom stanju i veruje se kako bi vrednost svake od njih moglo biti između 1.000 i 5.000 funti.!

Stručnjaci kažu kako su pronađene kovanice bile bogatstvo i u razdoblju kada su zakopane te su bile vlasništvo bogate osobe koja ih je verovatno zakopala iz straha ili nekih sigurnosnih razloga.

Kako je vladavina kralja Harolda trajala smo devet mjeseci pre nego što ga je ubila strela pogodivši ga u oko u bitci kod Hastingsa pronalasci iz tog razdoblja su izuzetno retki.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1