Najzanimljiviji sajt Balkanazanimljivosti o ljudskom telu

Iako se o ljudskom telu što se tiče nekih zanimljivih činjenica skoro više manje zna, mi vam ovom prilikom prenosimo još neke stvari zanimljive stvari vezane za naše ljudsko telo za koje verovatno niste znali....Gledajući naše ljudsko telo kao celinu ono nam izlgeda koa neka biološka mašina."Mašina" koja se kreće i meša razne materije s gotovo neverovatnom preciznošću i koordinacijom. 

Da ne bi gubili vreme hajde da zavirimo te neke još mogli bi smo reći zanimljivosti o našem ljudskom telu

Ljudska koža ima četiri boje

Naša kože bi bez ikakvih pigmenata bila beličasta. Blizu površine kože, krvni sudovi joj daju crvenilo, a žuti pigmet takođe utiče na boju. Melanin koji je nastao pod dejstvom ultraljubičastih zrak, doprinosi smeđoj ili crnoj boji u velikim količinama. Ove četiri boje čine boju kože svih ljudi na zemlji i kombinuju se različito kod svake osobe.

Smejanje

Verovatno vam se nebrojeno puta desilo kada gledate nekoga kako zeva,da se i vama odjednom zeva .Novija istraživanja pokazuju da je i smeh povezan s ovim osećajem. Kada čujete smeh, aktiviraju se regioni u mozgu koji su povezani s facijalnim pokretima. Ovako svojevrsna mimikrija igra veliku ulogu u socijalnoj interakciji. Radnje kao što su kijanje, smeh, plakanje i zevanje mogu biti načini na koje razvijamo snažne veze unutar grupe.

Umnjaci nisu uvek bili beznačajni

Umnjaci nisu uvek bili samo zubi za vađenje. Nekada davno, oni su služili za žvakanje mesa. Ali kako je ljudski mozak rastao, struktura vilice se promenila, pa umnjak više nije imao tako važno funkciju.

Treplje su, iako sićušne, veoma važne

Većina ćelija sadrži organele u obliku dlake koje se nazivaju trepljama koje pomažu mnogim funkcijama - od probave do sluha. U nosu, treplje nam pomažu da usporimo prosec isušivanja, što utiče na to da se sluz zadržava na njima. Natečene nazalne membrane mogu da izazovu začepljen nos.

Pubertet menja strukturu mozga

Znamo da hormoni doprinose mnogim promenama u telu koje su neophodne da bismo se pripremili za reprodukciju. Ali zbog čega je adolescencija toliko neprijatna? Hormoni kao što je testosteron utiču na razvoj neurona u mozgu što menja strukturu mozga i utiče na ponašanje, smatraju stručnjaci. Emocionalna nestabilnost, apatija i loše sposobnosti donošenja odluka su dokaz da je došlo do promena u frontalnom korteksu mozga.

Hiljade neiskorišćenih jajnih ćelija

Kada se žena nađe u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama, prestaje mesečni ciklus, odnosno nastupa menopauza. Jajnici proizvode sve manje i manje estrogena, što se ispoljava fizičkim i emotivnim promenama. Nerazvijeni folikuli ne mogu da oslobode jajne ćelije redovno kao pre.
Međutim, prosečna adolescentkinja ima 34 hiljade nerazvijenih jajnih ćelija, iako se tokom njenog života samo 350 sazri. Neiskorišćeni folikuli propadaju, a mozak bez ikakve naznake može zaustaviti oslobađanje jajnih ćelija.

Mnogo hrane nam hrani mozak

Iako čini samo dva procenta naše mase, mozak zahteva 20% kiseonika i kalorija od ukupnog unosa u telo. Da bi glava bila dobro snabdevena resursima, tri glavne moždane arterije neprekidno "pumpaju" kiseonik. Blokada ili prekid u jednoj od njih, koja je poznata kao moždani udar, narušava funkciju celog tog regiona.

Kosti se lome zbog ravnoteže minerala

Pored podrške organa i mišića koju telo dobija od kostiju, one nam pomažu i da regulišemo nivo kalcijuma. Kosti sadrže fosfor i kalcijum, od kojih je potonji potreban i mišićima i nervima. Ako kosti nisu dovoljno snabdevene kalcijumom, određeni hormoni će doprineti da se kosti polome, što će biti praćeno - rastom nivoa kalcijuma!

Položaj tela utiče na pamćenje

Sećanja su veoma povezana s našim čulima. Miris ili zvuk mogu da probude daleka sećanja na detinjstvo. S tim u vezi, nedavna studija pokazala je, štaviše, da ćemo se nekih događaja setiti brže i bolje ukoliko nam je položaj tela sličan onome koji smo imali u toku događaja kog se prisećamo!

Stomak luči korozivni otrov

Ćelije u stomaku luče hlorovodoničnu kiselinu, korozivno jedinjenje koje se koristi prilikom tretiranja metala u industrijskom svetu. Ono može da sagori čelik, ali sluzave obloge stomačnog zida drže ovu kiselinu na sigurnom – u probavnom sistemu, gde razlaže ručak.
izvor:nacionalnageografija.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala