Najzanimljiviji sajt Balkana

Peruanski arheolog Julio C. Tello je davne 1928.godine otkrio je groblje sa preko 300 izduženih lobanja. Na temelju pronađenih ostataka zaključeno je...

da su svi ti mrtvi bili sahranjeni i umotani u skupocene tkanine sa zagrobnim poklonima

To je uzeto kao dokaz da je postojala još neka, ljudima nepoznata kultura.!


Najčudnije je to što je reč o ljudima s izduženim glavama u medijima poznatima kao "lobanje iz Ice". Naziv su dobile po regiji Ica u kojoj su pronađene, na južnoj obali Perua. Neke od ovih lobanja stare su više od 3.000 godina.!

Naučnici su prvo mislili da je izduženost glave deformacija izazvana tekom nekog verskog obreda,a li ipak ne!.  Jer je utvrđeno da postoje dokazi da su neka plemena imitirala neke obrede nasilnim izduživanjem glava svoje novorođene i male dece.

Ali su tako naučnici potom otkrili još jednu činjenicu, a to je da je mozak kod ovih misterioznih (izduženih) lobanja bio za 25 posto veći od ljudskog.!

Još jedno neobično svojstvo tih lobanja jeste to, da su njihove kosti deblje od ljudskih. Takođe zubi su im bili veći, a donja čeljust snažnija. Imali su jednu temenu kost umesto dve koliko ih ima čovek. Šta više, bile su teže za 60 posto od ljudskih.!Biolog Brien Foerster sa kanadskog Univerziteta Victorija naročito se posvetio istraživanju tih lobanja. Uzeo je uzorke kostiju, tkiva, zuba, kose i korena zuba s nekoliko ovih lobanja koji su poslati u jednu genetičku laboratoriju u Teksasu na ispitivanje i detaljnu analizu.

Genetičari su otkrili da DNK tih lubanja ima nepoznate mutacije koje se ne mogu naći kod čoveka, primata i poznatih životinja.

Te mutacije upozoravaju da je otkrivena nova vrsta bića, koja sliči ljudima, ali se genetski dosta razlikuje.

Foerster smatra da se ta "misteriozna bića" (po naučnike) nisu mogla pariti s običnim ljudima. Smatra da njihova genetika nema nikakve veze s našim evolucijskim stablom.!

Te izdužene lobanje se danas nalaze u istorijskom muzeju u peruanskom gradu Paracasu i još uvek se analiziraju od strane naučnika kako bi se došlo do što konkretnijih i preciznijih podataka i zaključaka o ovim za sada misterioznim izduženim lobanjama odnosno toj novoj (navodno) vrsti čoveka.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1