Najzanimljiviji sajt Balkanadrugi na svetu po veličini je bio parobrod SS Servia
30 godina pre slavog "nepotopivog" Titanika  jedan parobod bio je drugi po velični na svetu parobrod! Zvao se Srbija (engl.Servia) je bio putnički transatlantski linijski parobrod sa dva dimnjaka....

izgrađen u brodogradilištu "John Brown & Company", Klajdbenk, Škotska, za poznatu brodarsku kompaniju "Cunard Line" (Kunard Lajn).

Imao je četiri palube i šetnu palubu. U vreme njegovog porinuća 01.03.1881. godine, to je bio drugi najveći brod na svetu sa 515 metara dužine i 52,1 metara širine, nakon čuvenog S.S. "Great Easterm". Brod je na prvo putovanje krenuo 26.11.1881. godine iz Liverpula za Njujork.

S.S. "Servia" je bio prvi čelični brod izgrađen za kompaniju "Cunard". On je takođe prvi transatlantski linijski brod osvetljen električnim sijalicama sa žarnom niti. Iako on nikada nije osvojio čuvenu Plavu traku za brzinu (Blue Reboon) ipak je bio prvi "Kunard"-ov transatlantik na kome je testiran čelični trup i električna rasveta.

Inače, "Servia" (Srbija) je stari engleski naziv za modernu današnju Srbiju. "Kunard" je odlučio da ovom brodu da ime Srbije, države koja se tek oslobodila od Otomanske Turske i dobila međunarodno priznanje, zbog njenog ugleda koji je tada bio veoma veliki.
drugi najveći brod na svetu SS Servia

S.S. "Servia" je prešao Atlantik ukupno 171 put.!

"Sevia" je imala javne sobe većeg luksuza od ranije poznatih. Od tri palube, na gornjoj su se nalazile mini kuće za putnike A klase, u sobama je bilo dozvoljeno pušenje, a dame su imale luksuznu dnevnu sobu kao i muzičku sobu.

Ulaz i glavno stepenište bili su najveći koji su se ikada pojavili na ijednom brodu, i bili su obloženi javorom i jasenom. Na glavnoj palubi nalazila se i ogromna biblioteka. 24 sobe "A" klase nalazile su se na krmi, dok je trpezarijski salon bio smešten napred.

U salonu moglo je da sedi i do 480 ljudi na 5 dugačkih stolova koji su bili bogato dekorisani urezanim panelima. U centru salona bio je i i veliki svetlarnik.Na donjoj palubi bilo je osoblje i trpezarija kao i 82 dodatne kabine "A" klase. Prednji deo bio je rezervisan za 730 putnika treće klase.

Sa pojavom pukotina na "Kunardovim" brodovima SS "Campania" i SS "Lucania" 1893. godine, "Servia" je poslata na srednji servis. Kasnije je korišćena za prevoz trupa u Južnu Afriku pre nego što je 1902. godine povučena i isečena u staro gvožđe.

Na kraju da kažemo i to da "Cunard Line" je kompanija koja i danas postoji, iako više ne drži transatlantske putničke linije nego se bavi turističkim krstarenjima, a najpoznatija je kao vlasnik legendarnih brodova "Queen Elizabeth" i "Queen Mary".
izvor:kurir.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala