Najzanimljiviji sajt Balkana


Krivudava uska ulica u gradiću Harlech u severozapadnom Velsu proglašena je najstrmijom na svetu, pa je dosadašnji rekorder, ulica na Novom Zelandu ulica Boldvin ostala bez "titule" najstrmije ulice...

Harlech, je mali gradić smešten u brdima Severnog Velsa, ima prelepu obalu, dvorac iz 13. veka i zapanjujući panoramski pogled.

Od pre par dana Harlech ima i najstrmiju ulicu na svetu čije ime je "Ffordd Pen Llech" koja ima nagib od 37,45 odsto. Što je za dva stepena višenovozelandske ulica Boldvin koja ima nagib od 35 odsto
Ffordd Pen Llech početak ulice
"Izuzetno smo srećni što je ova ulica prepoznati kao najstrmija ulica na svetu, ne samo u Velsu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Evropi, nego u celom svetu", rekao je Gvin Hidli, preduzetnik i istoričar arhitekture koji je stanovnik velškog gradića.

"Prvo sam shvatio da je ova ulica kandidat za najstrmiju ulicu na svetu, kada je moj auto skliznuo dole, sa sva četiri zaključana guma", rekao je on.


Nakon što su podelili svoja razmišljanja sa drugim stanovnicima, odlučili su da se prijave za zvanični naslov rekorda.

"Ne mogu da kažem koliko smo zadovoljni što je Ffordd Pen Llech sada prepoznati (kod turista) kao najstrmija ulica, ne samo u Velsu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Evropi, već i u celom svetu", dodao je Gvin.

Po kriterijumima Ginisove knjige rekorda, ulica mora biti javna saobraćajnica, potpuno asfaltirana i duž nje se moraju uzdizati zgrade.

Kako se meri ulica? Evidencija se meri na osnovu najstrmijeg (najvišeg gradijenta) deonice na udaljenosti od 10 m. Ako se uzme prosečna strmina, možete imati put gde je jedan deo izuzetno strm, a ostatak je ravan, što nije fer procena. Gradijent se meri uzimanjem 10-metarskog puta i deljenjem na koliko se diže ili penje na 10 m udaljenosti.

Novozelandska ulica Boldvin je, nakon što je evidentirana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstrmija, doživela pravi turistički bum.

"Nadam se da stanovnici Harleča uživaju u novom rekordu te da će im to u grad dovesti mnoge nove ljude", rekao je Kreg Glendej, glavni i odgovorni urednik Ginisove knjige rekorda.

Istovremeno su neki stanovnici novozelandske ulice izrazili zadovoljstvo jer su se "rešili dosadašnje titule najstrmije ulice na svetu".

"Aleluja", rekla je Liza Tejt-Mening za Otago Daily Times, dodavši da su joj se turisti već "popeli na vrh glave", jer izazivaju gužve i zaviruju joj kroz prozore.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1