Najzanimljiviji sajt Balkanagalaksija

Naučnici su otkrili postojanje tkz "kosmičke mreže" koja ukazuje da su galaksije širom svemira povezane jednom vrstom " kosmičkih mostova"....Naučici su napravili još jedno impresivno otkriće, dokazujući da je univerzum deleko misteriozniji nego što smo ikada zamišljali. Posmatranje preko 23.000 parova galaksija je omogućilo astronomima da uoče most tamne materije koji ih povezuje.

Po pvi put, stručnjaci su uhvatili sliku “mosta neuhvatljive tamne materije“ koji povezuje različite galaksije širom kosmosa.

Do sada su naučnici samo spekulisali da možda postoji takva "kosmička mreža", jer se do sada nije mogla zapaziti.

Naučnici su objavili svoj rad u novom članku u mesečnom obaveštenju Kraljevskog astronomskog društva.

Kompozitna slika – sastavljena od posmatranja preko 23.000 parova galaksija – potvrđuje predviđanja da su galaksije širom univerzuma međusobno povezane, preko kosmičke mreže povezane tamnom materijom.

Tamna materija je misteriozna supstanca od koje se sastoji oko 27 odsto univerzuma. Ona ne sija, ne apsorbuje ili reflektuje svetlost, što je čini uglavnom neprimetnom. Samo na osnovu njenih interakcija sa vidiljivom materijom, naučnici mogu da otkriju njeno postojanje.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Voterlo su uspeli da izmere efekat poznat kao slabo gravitaciono sočivo, korišćenjem brojnih slika iz višegodišnjeg istraživanja neba teleskopom Kanada-Francuska-Havaji.

Gravitaciono sočivo čini da daleke galaksije izgledaju iskrivljeno zbog nevidljive mase, kao što su planete, crne rupe, ili u ovom slučaju, tamne materije.

Istraživači su u suštini koristili slike hiljade galaksija udaljenih oko 4,5 milijardi svetlosnih godina, kako bi otkrili prisustvo “tamne materije“ koja ih povezuje.

"Decenijama su naučnici predviđali postojanje filamenata između galaksija koji deluju kao mrežna super struktura koja povezuje galaksije," rekao je istraživač Majk Hadson.

"Ova slika nas vodi dalje od prognoza do nečega što možemo videti i izmeriti"

Kako je objavio Science Alert, ne samo da je slika estetski zadovoljavajuća, nego ona otkriva nekoliko zbunjujućih karakteristika koje bi inače bilo teško otkriti.

Kompozitne slike pokazuju prisustvo kosmičke mreže, po prvi put.

Novo dobijena mapa – neprirodnih boja – prikazuje svetle galaksije kao beli region, dok mostove crne materije prikazuje crvenom bojom.

Nova zapažanja omogućavaju astronomima da stvore mapu koja prikazuje mostove, dok im to omogućava da otkriju da to najjači fenomen u sistemima koji se nalaze na manje od 40 miliona svetlosnih godina razlike.

"Korišćenjem ove tehnologije, ne samo da smo u mogućnosti da vidimo da postoje ti filamenti tamne materije u univerzumu, nego smo u mogućnosti da vidimo u kojoj meri ovi filamenti povezuju galaksije," navodi Eps.

Izvor:  Webtribune.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala