Najzanimljiviji sajt Balkanakepler teleskop pronašao 104 planete

Svemirska agenca NASA pre par dana je objavila da su uz pomoć teleskopa "Kepler" uspeli da otkriju 104 nove egzoplanete, od kojih bi četiri mogle biti nastanjive.!...Tako se broj planeta van našeg Sunčevog sistema povećao na 2.429, od kojih bi na 25 egzoplaneta mogao postojati život.!

U nastavku NASA misije "K2", u kojoj su u maju ove godine pronađene 1.284 planete van Sunčevog sistema, pomoću svemirskog teleskopa "Kepler" je pronađeno 197 novih "kandidata" za planete, od kojih je za 104 potvrđeno da jesu.

Među 104 novootkrivene planete, četiri koje kruže oko zvezde "K2-72" su najverovatnije stenovite poput Zemlje i na njima je moguć život.

"K2-72" je zvezda M kategorije kakvih je više od tri četvrtine trenutno poznatih zvezda, a nalazi se na udaljenosti od 181 svetlosne godine od nas u sazvežđu Vodolije.

Planete koje kruže oko nje su prečnikom između 20 i 50 odsto veće od Zemlje, a njihova matična zvezda je upola manja od Sunca i isijava upola manje svetlosti.

Naučnici pretpostavljaju da su dve planete najbliže zvezdi „K2-72“ najverovatnije pretople da bi na njima postojao život kao na Zemlji, dok na druge dve najverovatnije postoji tekuća voda kao na našoj planeti.

Godina na planeti „K2-72c“, trećoj po daljenosti od pomenute zvezde, traje 15 „naših“ dana i planeta je oko 10 odsto toplija od Zemlje. Na planeti „K2-72e“ godina traje 24 zemaljska dana, a šest odsto je hladnija od Zemlje.

izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala