Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: naše sunce
Naučnici iz Kine su u potrazi za čistim izvorom energije  uspeli su da naprave  "veštačko Sunce" na nuklearni pogon. Ovo "veštačko sunce" može da dostigne temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa.!...

Koliko je to mnogo stepni možete videti po tome da temperatura na površini Sunca iznosi svega oko 6 000 stepeni. dok u središtu suna je temperatura oko 15 miliona stepeni

Iz Instituta za fiziku plazme, pri Akadmeiji nauka Kine, saopšteno je da testiraju ovu napravu u obliku prstena kako bi reprodukovali proces u središtu zvezda, iz kog nastaje ogromna količina energije.

Naprava koristi nuklearnu fuziju kako bi zagrejala prostor u velikom okruglom kućištu, dok 15.000 dolara košta samo da bi se uključila.

Cilj ambicioznog projekta je bolje razumevanje nuklearne fuzije da bi se jednog dana koristila kao alternativa fisiji u nuklearnim centralama, iza koje ostaje radioaktivni otpad.

U Kini je inače nedavno najavljena izgradnja "veštačkog Meseca"  ( o kome smo već pisali nanašem sajtu) koji bi kao satelit trebalo da bude lansiran u orbitu i služi kao zamena uličnoj rasveti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala