Najzanimljiviji sajt Balkana

tesla trenutno leti oko zemlje
Kompanija SpaceX milijardera Ilona Maska lansirala je raketu “falcon heavy“ (falkon hevi), najsnažniju koja trenutno postoji, a koja je u svemir poslala automobil Tesla roudster boje višnje.....


U automobilu se na mestu vozača nalazi lutka, kod volana piše "Dont panic" ili u prevodu "Bez panike!", što je aluzija na čuveni "Autostoperski vodič kroz galaksiju" Daglasa Adamsa, dok na jednom od delova u unutrašnjosti automobila piše "made on Earth by humans" "napravili ljudi na Zemlji".

Osim toga, na radiju je tokom lansiranja išla - naravno - pesma Space Oddity od Dejvida Bouvija a predviđeno je da oko pet sati "Tesla" automobil krstari oko Zemlje, a onda se zaputi ka Marsu

Mask je odmah potom na društvenim mrežama objavio potpuno nadrealan video snimak uživo iz svemira na kojem se vidi kako automobil i njegov vozač lebde oko naše planete.

Automobil će neko vreme provesti u blizini Zemlje, a onda će se na dalju destinaciju - ka Marsu.

Inače, raketa "falkon hevi" ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa i može da ponese 64 tone tereta, što je više od Boinga 737 sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

"The Gardijan" navodi da su od ove rakete bili jači samo "levijatani" Saturn V iz Apolo ere, ali su oni bili neuporedivo skuplji.

"Tesla roudster će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi", rekao je Ilion Mask u ponedeljak novinarima, dodajući da se procenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

BBC piše da "Falcon heavy" suštinski čine tri "Falkon 9" rakete koje su radile zajedničkim snagama.

Tri minuta nakon lansiranja dve manje rakete (“potiskivači“) su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspešno spustile na tačno predviđena mesta, što je neverovatno dostignuće. Sa trećom je bilo problema - tokom lansiranja prekinut je video snimak drona, pa sudbina trećeg potiskivača i dalje nije poznata.

"Ovo je veliki događaj u istoriji letova svemirom", napisao je CNN, dok BBC ističe da "Falkon hevi" otvara fascinantne mogućnosti sa Maska i njegovu kompaniju SpaceX.

Kako navode, ovo znatno olakšava slanje u svemir mnogo većih satelita, većih teleskopa, većih i sposobnijih robota koji bi išli na površinu Marsa ili do Jupitera i Saturna.

Važna stavka svega toga jeste da je to sada sve "low cost", za šta se Mask i bori to jeste, jeftinije putovanje svemirom.

Na primer, jedno lansiranje Falkon hevija procenjuje se na 90 miliona dolara, dok bi slična raketa koju bi u svemir poslala NASA koštala oko milijardu dolara. Pritom, treba imati u vidu i to da je SpaceX privatna kompanija.

izvor:B92
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala