Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: loptasta munja
Loptasta munja je veoma neobičan fenomen. Ne samo zato što je hirovit i pojavljuje se neočekivano i tako velikim delom ostaje zagonetna pojava, nego i po drugim neobičnim aspektima svog ponašanja.....

Na primer:
1. Može se kretati nezavisno od atmosfere i, na primer, odleteti prema avionu koji leti brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat, a da pritom izbegne delovanje visokog nivoa strujanja vazduha.
2. Može se neometano kretati kroz prozore i zidove.
3. Ponekad ne uzrokuje štetu, a ponekad je šteta uzrokovana njome velika.
4. Čini se da postoji slaba ili nikakva korelacija između njenog izgleda (veličine, boje, luminoziteta) i energije koju emituje.


Većinom postojećih teorija o loptastim munjama nije lako objasniti neke od gore navedenih karakteristika. Peter Sturok, profesor emeritus primenjene fizike na Univerzitetu Stanford, predložio je vrlo ludo objašnjenje ove zagonetke – da je loptasta munja prolaz koji vodi u drugi „svemir“, kroz koji teče energija – kao što utičnica u vašem domu nije izvor energije, nego samo ulaz za energiju koja dolazi sa drugog mesta.

U svom radu naslovljenom A Conjecture Concerning Ball Lighning, objavljenom na internet stranici arXiv.org, Sturok, inače jedan od osnivača Društva za naučna istraživanja, objašnjava svoju zamisao:

(a) Budući da ne postoji neki poznati način skladištenje potrebne energije u loptastoj munji, nesumnjivo postoji skladište energije koje je udaljeno od munje (verovatno povezan sa električnom energijom zaslužnom za munju).

(b) Budući da je skladište udaljeno od loptaste munje, mora postojati neki način na koji se energija iz skladišta prenosi do munje. Stoga mislimo da postoji kanal koji povezuje skladište sa loptastom munjom.

(c) Loptasta munja danas se može smatrati ulazom kroz koji se energija u tom kanalu može otpustiti u atmosferu.“

Sturok kaže da „"to ukazuje na sledeću pretpostavku: loptasta munja je ulaz koji povezuje naš svemir sa skrivenim svemirom koji ima slična, ali ne i identična svojstva".

Izvor:nexus-svjetlost.comZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1