Najzanimljiviji sajt Balkana

Na dnu Baltičkog mora pronađeno je 900 boca francuskog konjaka, namenjenih poslednjem ruskom caru Nikolaju Drugom, koje su se nalazile na transportnom brodu potopljenom od strane nemačke podmornice 1917. godine...

OceanX Team i iXplorer sarađivali su sa specijalno opremljenim spasilačkim brodom "Deepsea Vorker" kako bi mogli da spasu boce "De Haartman & Co" konjaka i "Benediktina" -likure (danas u vlasništvu Bacardija) sa dubine 77 metara između Švedskea i Finske na međunarodnim vodama.


U maju 1917. godine 50 sanduka i 15 sanduka likera koji su trebali da se isporuče iz Francuske u Sankt Peterburg (bivši Petrograd), Rusija, preko neutralne Švedske već u decembru 1916. Zbog teške ledene situacije u Botničkom moru moru ( more između Švedske i Finske) transport je kasnio do maja 1917. godine. Švedski brod "Kiros“, međutim, nikada nije stigao na svoje odredište. Njega je presrela nemačka podmornica "UC-58".


Prema tadašnjem ratnom zakonu, Nemci su optužili posadu za krijumčarenje ilegalnog proizvoda, naterali je da pređe na drugi brod, ali da pre toga potopi svoj. Devetstotina boca, sa najboljim i najkvalitetnijim francuskim pićima, završilo je na dnu mora.

Pre 20 godina olupina broda je pronađena, ali je tada bilo previše opasno zaroniti i pokušati vađenje tereta. Sada je, ipak, tim švedskih i islandskih ronilaca odlučio da pokuša i uspeo.

Posle nekoliko godina priprema, konačno su krenuli u akciju OceanX Team i iXplorer na međunarodnom brodu „Dipsi vorker“ (Deepsea Worker). Uz pomoć robota, konačno su uspeli da spasu oko 600 boca konjaka "De Haartman & Co" i 300 boca likera "Benediktin".

Boce koje su izložili čine se da su netaknute. Neke od njih i dalje nose originalne voštane pečate i oznake.

"Važnost ovoga ne može da se dovoljno naglasi. Ne samo da je ovo retko otkriće, već je i deo istorije carske Rusije" saopštio je švedski tim.

Posebna pažnja je na likeru "Benediktin" koji se više ne proizvodi, a njegovog proizvođača, koji vuče korene od francuskih monaha, preuzeo je "Bakardi".Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1