Najzanimljiviji sajt Balkana

najveća na svetu rucno izradjena knjigaU Mađraskoj u malom selu Szinpetri, sa oko 300 stanovnika, smešteno u severnoj Mađarskoj, poznato po tome što je dom najveće na svetu ručno tradiconalnim tehnikama  izrađene (napravljene) knjige ...

Koristeći tradicionalne tehnike izrade knjige, knjigu su dovršili s 2010. godine, otac i sin 71-godišnji Bela Varga i njegov sin Gabor Varga, dva majstora čija je umetnosti izrade uvezivanje knjiga

Najveća knjiga na svetu je napravljena (izrađena) tradicionalnim starim tehnikama uvezivanja knjiga . Knjiga je napravljena u u gigantskom izadnju i trenutno je izložena u fabrici papira Szinpetri,Otac i sin, Bela i Gabor Varga sada svim posetiocima fabrike papira pokazuju svoje veštine izrade papira, naravno i  najveću ručno izrađenu knjigu na svetu


Najveća ručno izrađena knjiga na svetu ima dimenzije 4.18 metara dužine x 3.77 metara širinr, napravljena je od kože 13 argentiskih krava teži ukupno 1.420 kilograma i sadrži 346 stranica štampanih informacija o lokalnoj flori i fauni.

"Bilo je nemoguće napraviti veću", nedavno je tv medijima izjavio 71-godišnja Bela Varga. "Zato su dimenzije najveće ručno izrađene knjige 4.18m X 3.77m."

"Knjiga je jedinstvena je ne samo zbog veličine, već i zbog tehnike koje je pravljena.A pravljena je poput drevnih zapisa, sa drvenim tablama iz Švedske i kožom 13 argentinskih krava“, dodao je proizvođač papira.

Stvaranje knjige ocu i sinu bilo je veliki majstorski poduhvat. Pet šarkiknjige su laserom  sečeno to jest, pravljeno, papir je uvežen iz austrijske fabrike za papir, a štampanje je urađeno na velikom industrijskom štampaču koji se koristio za pravljenje reklamnih panoa.


Industrijska dizalica korišćena je za spuštanje džinovske knjige u položaj u komm se sada nalazi u fabrici papira. Samo okretanje jedne od njenih džinovskih stranica potrebno je šest ljudi, kako bi se izbeglo slučajno cepanje stranice!

Pod nazivom "Naše krhko prirodno nasleđe“, knjiga Bele Varge bila je najveća knjiga na svetu u zadnje dve godine, sve dok kompanija u Abu Dabiju nije napravila knjigu od 5 metara.

Ipak knjiga iz sela Szinpetri u Mađarskoj ostaje i dan danas, najveća na svetu tradicionalno ručno (iz)rađena knjiga !
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1