Najzanimljiviji sajt Balkanaafricki puz

Puževi (lat. Gastropoda) su najbrojnija porodica mekušaca, koju čini oko 45.000 vrsta. Danas u svetu prirode postoji oko 30.000 savremenih vrsta, a skoro je 15.000 izumrlih o koji su zauvek nestali....Puževi prisutni u skoro svim tipovima staništa i ekosistema i oni su kao životnjska vrsta jedna od najuspešnijih klasa mekušaca.

U ovim krajevima najpoznatiji su vinogradarski i puževi golaći, Ipak u africi postoje puževi koji izgledaju kao da su malih nogu na steroidima - "afrički puž" (Achatina achatina)

Najveći puž na svetu je ogromni "afrički puž" latinskog naziva " Achatina achatina". Ovaj ogromni puž može se naći u područjima Siijera Leonea, Liberiji, Obali Slonovače Togoa, Benina, Gane i Nigerije. odnosno u zapadnoj Africi

U proseku narastu do 18 centimetara dužine i devet 9 širine i oni su "šampioni" u velični u "porodici" puževa. Životni vek im je ozmeđu tri i sedam godina, a ponekad dožive i deset.

"Afrički puž" je upisan  i u Ginisovu knjizu rekorda! Najveći među njima pronađen u Siera Leoneu 1976. godine, od vrha njuške do repa imao je čak 39,3 centimetra. "Kućerina" mu je bila dugačka je 27,3 centimetra, a težak je bio skoro 1 kilogram

Godišnje se izleže oko 12 000 jajašaca "Afričkog puža "što predstavlja popriličan problem za puževe "normalnih" veličina na koje smo navikli.

Zbog prehrane i veličine ovi puževi sposobni su da pojedu i do 500 vrsta biljaka u staništima gdje se nastanjuju, takođe ponekad znaju da "napadu" i fasade zgrada. 

Zbog "pretnji" naseljima njihov opstanak na određenim područjima je blizu je istrebljenja.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala