Najzanimljiviji sajt Balkana



kosmicki jedrenjak

Stiven Hoking i njegov partner, ruski milijarder Aleksej Miljner, objavili su da je do trojne zvezde Alfa Kentauri, koja nam je najbliža, sa naše planete moguće doleteti za samo 20 godina....

što znači da će biti moguć putovanje u oba pravca za života jedne iste generacije ljudi.

Istovremeno nemački astronomi planiraju sličan projekat: slanje prema njoj aparata koji bi se kroz kosmos kretao pomoću svetlosnog jedra veličine dve Keopsove piramide.

Saradnik Instituta za izučavanje Sunčevog sistema, Rene Heler, čak je tim povodom razotkrio:

"Takvo jedro je moguće napraviti od grafena, veoma tanke i veoma lake, ali čvrste, folije od ugljenika. Planramo da tu foliju, odnosno jedro koje bi pokretalo sondu, prekrijemo materijalom koja odbija Sunčevu svetlost.

Mnoga velika dostignuća u ljudskoj istoriji postala su moguća samo zahvaljujući tome što su bile savladane neprelazne prepreke.

Uskoro ćemo ući u epohu kada će čovečanstvo početi da pomoću takvih sondi napušta naš Sunčev sistem i da izučava ekzoplanete. "

Pomenuti Institut Se nalazi u nemačkom gradu Getingenu, a prihvatio je ideju Koju su u aprilu prošle 2016. godine izneli Hoking MedijaViki Miljner KOJI SU pokrenuli seriju kosmičkih inicijativa MedijaViki projekata proboj inicijative – Proboj Starshot.

Milijarder je već izdvojio 100 miliona dolara za pravljenje kosmičkog broda na bazi ideja koje su izložili kalifornijski fizičari pod rukovodstvom Filipa Lubina (Filip Ljubin).

Oni su naumili da u dalji kosmos šalju strukture napravljene od lakih materijala, koje će moći da razvijaju brzine bliske brzini svetlosti. A sve to pomoću moćnog orbitalnog lasera.

Miljner i Hoking su objavili da će njihova međugalaktična sonda do Alfa Kentauri stizati za 20 godina. Do Marsa – za tri dana bez tereta, a za mesec, ako bude nosila “opremu”Alpha Centauri

Tvorci Projekta Proboj Starshot planiraju da tu misiju izvedu uz korišćenje iskustva zbližavanja sonde Nev Horizons sa Plutonom: flota sastavljena od mikroskopskih zvezdanih "jedrenjaka", koji bi bili lansirani pomoću lasera, prosto bi proletela mimo Alfa Kentauri i pokušala da na Zemlju pošalje njene fotografije.


Heler i njegov kolega Mihael Hipke (Majkl Hippke), zapravo, predlažu alternativnu varijantu putovanja do Alfa Kentauri.

Trajalo bi duže, ali bi omogućila da se prema toj zvezdi otpremi 10 puta više korisnog tereta. A još bi, kako tvrde, omogućila ne samo stizanje do trojne zvezde, nego i povratak na Zemlju.

Upravo njihov predlog je gigantsko solarno jedro površine 100.000 kvadratnih metara napravljeno od ekstralakih materijala – grafena i specijalnih vlakana koja oni nazivaju "nano-cevčicama".

Oni su uvereni da bi njihova mikrosonda, mase 10 grama, mogla da razvije peti deo brzine svetlosti. Odnosno: da bi njihovo "jedro" moglo da do Alfa Kentauri stigne za 90 godina.

Za to vreme bi joj se približilo na 4,4 miliona kilometara i počelo da usporava da ne bi proletelo mimo i da bi moglo da je snimi.

Kočenje bi bilo izvedeno tako što bi “jedro” bilo okrenuto tako da ga "svetlosno bombarduje " Alfa Kentauri, a ne Sunce.
Potom bi jedro bilo "podmetnuto" pod svetlost Kentauri B i iskorišćeno za nastavak leta prema Proksimi B, planeti koja se okreće oko zvezde Proksima Kentauri.

Nemački naučnici su proračunali da bi za takav produženi let bilo potrebno još 46 godina. Drugim rečima: da bi se sonda posle 140 godina leta konačno našla u orbiti zvezde.

Nemci su ubeđeni da bi njihove sonde od 10 grama ne samo nosile mnogo više opreme, nego i imale mnogo veće šanse za uspeh.

Uprkos tome, već vode pregovore o mogućoj integraciji svog projekta u Proboj Starshot.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar



Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala