Najzanimljiviji sajt Balkana

mars povrsinaGilbert Levin, glavni istraživač u NASA eksperimentu u okviru kojeg su na Mars poslate sonde „Viking“ 1976. godine, objavio je članak u naučnom časopisu "Scientific American".. tvrdeći da su pozitivni rezultati eksperimenta dokaz života na Marsu prenosi rts.rs

Eksperiment je osmišljen da testira marsovsko zemljište za organsku materiju."Čini se da smo odgovorili na to pitanje", navodi Levin u članku.


U okviru eksperimenta, "Viking" je postavio hranjive sastojke u uzorke zemlje sa Marsa. Da je postojao neki oblik života, potrošio bi hranu i ostavio iza sebe gasne tragove svog metabolizma, koje bi senzori otkrili.


Da bi potvrdili da se radi o biološkoj reakciji, test je ponovljen nakon iskuvavanja uzorka - što bi sasvim sigurno bilo smrtonosno. Ukoliko bi reakcija bila izmerena u prvom uzorku, a ne u drugom, to bi značilo da su se u prvom odigrale određene biološke reakcije.

Baš to se i desilo, tvrdi Levin. Međutim, drugi eksperimenti nisu uspeli da otkriju organski materijal, a Nasa nije uspela da ponovi rezultateu laboratoriji, pa su zbog toga odbačeni prvobitni pozitivni rezultati, kao lažno pozitivni, odnosno podvedeni su kao rezultat neke nepoznate hemijske reakcije umesto kao prisustvo vanzemaljskog života.

"Nasa je odlučila da je pronađena supstanca koja imitira život, a ne život. Neobjašnjivo, 43 godine nakon lansiranja Vikinga, nijedna naredna Nasina sonda poslata na Mars nije nosila instrumente za otkrivanje života", ističe LevinZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1